Editorul unui ziar aduce un grup de studenţi pentru a viziona Shen Yun

William Miller la spectacolul trupei Shen Yun Performing Arts în Nashville.
William Miller la spectacolul trupei Shen Yun Performing Arts în Nashville. (Mary Silver / The Epoch Times)

NASHVILLE, Tennessee – Editorul asociat al Tennessee Tribune, William Miller, susţine spectacolele Shen Yun Performing Arts datorită misiunii artiştilor de a reînvia cultura chineză şi angajamentului lor faţă de libertatea religioasă şi drepturile omului. De fiecare dată când compania vizitează Nashville, nu numai că participă la spectacole, dar ziarul său aduce un grup de tineri studenţi la spctacolul de la Tennessee Performing Arts Center pentru a viziona Shen Yun.

În pauză, studenţii pozau pentru o fotografie de grup în partea din spate a teatrului, râzând şi fiind în mod clar încântaţi.

Pentru domnul Miller, drepturile civile nu reprezintă o problemă doar pentru o anumită rasă. Ele sunt universale, iar Shen Yun demonstrează că acestea sunt universale. El a spus că acum are loc „luna istoriei negre”, dar că ar dori ca aceasta să se cheme luna drepturilor civile, pentru a arăta că drepturile civile şi umane nu aparţin doar unui grup etnic.

El crede că spiritualitatea este esenţială, mai ales în contextul drepturilor omului. "Când vine vorba de drepturile civile, nu poţi face parte din nicio mişcare pozitivă pentru drepturi civile decât dacă eşti religios. Dacă nu eşti religios, nu ai conştiinţă."

Shen Yun nu a primit încă dreptul de a vizita China continentală, atât din cauza conţinutului spiritual al spectacolelor cât şi din cauza istoriei contemporane prezentate.

Site-ul Shen Yun oferă următorul context: "Toţi oamenii sunt egali", iar "drepturile naturale" sunt valori ideologice care au susţinut sistemele democratice. Drepturile şi libertăţile individuale formează baza pentru multe dintre societăţile de astăzi.

În cazul Partidului Comunist Chinez, ideologia sa marxist-atee susţine că oamenii trebuie să se "lupte cu cerul, cu pământul şi unul cu celălalt", concentrându-s pe "lupta de clasă". Acesta percepe cultura tradiţională chineză, care provine din credinţe budiste, taoiste şi confucianiste, drept cel mai mare rival al său ... artele contemporane din China sunt inundate cu cultura partidului, acest lucru fiind evident pe toate planurile ... obiectivul Shen Yun este reînvierea manifestării autentice şi originale a culturii şi artelor tradiţionale chineze. Spectacolele Shen Yun reînvie pe scenă aceste valori tradiţionale, care au susţinut şi creat esenţa culturală a atâtor generaţii. "

Potrivit Shen Yun, "Acesta este motivul pentru care Partidul Comunist se teme de Shen Yun şi de ce acest tip de spectacol nu poate fi văzut în China."

Mama domnului Miller, Rosetta Miller-Perry, a fondat Tribune cu peste 21 de ani în urmă, iar ziarul a militat pentru cauza drepturilor civile de-a lungul istoriei sale. D-na Miller-Perry este un susţinător pasionat al Shen Yun, participând în fiecare an la aceste spectacole.

"Eu chiar cred că este un spectacol deosebit", a spus domnul Miller.

Shen Yun Performing Arts cu sediul la New York are trei companii care efectuează simultan turnee în jurul lumii. Pentru mai multe informaţii, vizitaţi shenyunperformingarts.org

The Epoch Times este sponsor al companiei Shen Yun Performing Arts.