Coronavirusul din Wuhan loveşte Italia. Autorităţile confirmă două decese, iar focarele încep să se extindă

Costume de protecţie biologică (Sean Gallup/Getty Images News/Getty Images)
Andrei Popescu
22.02.2020

UPDATE. Un al doilea pacient infectat cu coronavirus a murit în Italia, potrivit agenţiei de ştiri ANSA, care citează surse din sectorul sănătăţii.

Victima este o rezidentă din regiunea Lombardia. Numarul infecţiilor confirmate până acum se ridică la 30 în regiunea Lombardia, plus alte două cazuri în regiunea Veneto.

* * *

Ministrul italian al Sănătăţii, Roberto Speranza, a anunţat, vineri, primul deces cauzat de temutul coronavirus din Wuhan în persoana unui bărbat în vârstă de 78 de ani.

Bărbatul fusese internat în Veneţia pentru o afecţiune care nu avea legătură cu coronavirusul.

Anunţul oficial vine în contextul în care focarul de coronavirus din nordul Italiei s-a agravat, oficialii anunţând vineri 14 cazuri confirmate în regiunea Lombardia şi două în regiunea vecină Veneto.

La doar câteva ore după ce au dezvăluit că şase persoane au fost infectate cu virus Wuhan - primele cazuri cunoscute de transmitere locală în Italia - oficialii din Lombardia au declarat că altele opt au rezultate pozitive, inclusiv cinci lucrători din sănătate.

Guvernul a declarat că în zona afectată, care acoperă câteva oraşe aflate în sud-estul capitalei financiare italiene Milano, a interzis toate evenimentele publice şi a decretat închiderea şcolilor, birourilor şi stadioanelor.

Se crede că niciunul dintre noii pacienţi nu a vizitat China, epicentrul virusului, dar primul pacient infectat, un bărbat de 38 de ani din oraşul Lodi, s-a îmbolnăvit după ce s-a întâlnit cu un prieten care fusese recent acolo.

Coronavirusul Wuhan, numit după oraşul în care a fost depistat pentru prima dată, a generat temeri în privinţa declanşării unei adevărate pandemii, în condiţiile în care au fost confirmate îmbolnăviri cu acest virus în China, Hong Kong, Macao, Taiwan, Australia, Cambodgia, Canada, Franţa, Germania, Japonia, Malaezia, Nepal, Sri Lanka, Singapore, Tailanda, Coreea de Sud, Emiratele Arabe Unite, Statele Unite, Iran, Italia sau Vietnam. Mai multe oraşe chineze, precum Wuhan, rămân în carantină, iar China se confrună cu o izolare internaţională.

Se estimează că numărul morţilor şi al persoanelor infectate în China sunt cu mult mai mari decât cele prezentate oficial, în special în condiţiile în care statul comunist chinez a ascuns şi în cazul epidemiei de SARS amploarea acesteia, în ciuda riscului generării unei pandemii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor