Coroana Reginei Maria, la Muzeul National de Istoria a Romaniei

La Muzeul National de Istorie a Romaniei, in luna Octombrie, in cadrul seriei de micro-expozitii „Exponatul lunii”, va fi prezentat publicului, un obiect de patrimoniu de exceptie - Coroana reginei Maria.

Vernisajul micro-expozitiei va avea loc Joi, 20 Octombrie 2011, ora 11 00, in prezenta Directorului General al Muzeului National de Istorie a Romaniei dr. Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

Se marcheaza astfel, implinirea a 136 de ani de la nasterea reginei Maria in data de 29 octombrie (1875). Expozitia prezinta documente privind istoria mai putin stiuta a coroanei reginei Maria, comandata de Parlamentul Romaniei pentru ceremonia incoronarii de la Alba-Iulia. Coroana a fost realizata la Paris de catre casa de bijuterii Falize din aur transilvanean, dandu-i astfel o simbolistica aparte. Proiectul coroanei in stil bizantin, decorata cu motive vegetale, a fost conceput de Costin Petrescu, avand ca sursa de inspiratie coroana doamnei Despina Milita sotia lui Neagoe Basarab, de pe fresca Manastirii de la Curtea de Arges, tinand cont de dorinta reginei Maria pentru a da o aura medievala infatisarii sale. Un accesoriu neobisnuit pentru coroana sunt pandativii laterali “prependoulia” specifici diademelor imperiale bizantine.

Cele doua pandantive au fiecare cate un scut heraldic, unul reprezinta stema Regatului Romaniei, iar celalalt insemnele heraldice ce arata ascendenta reginei Maria, Casa de Edinburgh. Asocierea acestora cu elemente artistice bizantine sugereaza continuitatea cu perioada de glorie a statelor medievale romanesti. Piesa prezinta o alaturare unica de simboluri regale, fiind o exprimare a noii identitati nationale romane dobandite de catre nepoata reginei Victoria.

De cele doua medalioane sunt prinse cate 3 lanturi de ambele parti, reprezentand spice de grau, simbol al fertilitatii, iar la capatul fiecarui lant era o cruce gamata, similara celei din partea superioara a coroanei. Crucea gamata stilizata reprezinta simboluri religioase cosmice stravechi care se regasesc adesea si in arta populara romaneasca. Alegerea pietrelor semipretioase sau pretioase care au impodobit coroana a fost in acord cu viziunea reginei despre romantism.

Comanda coroanei reginei Maria, conform documentelor din arhiva Falize a fost inregistrata la 5 august 1921, fiind facuta de catre Parlamentul Romaniei, prin presedintele Senatului, generalul Coanda si de colonelul Drosso, din partea Regelui Ferdinand.

Coroana reginei Maria va fi expusa in Holul Central al Muzeului National de Istorie a Romaniei pana la sfarsitul lunii noiembrie, putand fi admirata dupa aceasta perioada in expozitia permanenta “Tezaur Istoric”, de Miercuri pana Duminica.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură