Corlăţean: Românii să se înregistreze la ambasadele din ţările unde merg pentru a fi asistaţi

Epoch Times România
22.01.2013

Titus Corlăţean a susţinut marţi că în cadrul discuţiilor din Comisiile pentru politică Externă au stabilit că România ”trebuie să rămână fermă în lupta împotriva terorismului” şi a cerut cetăţenilor români să-şi declare identitatea la ambasadele din tările în care merg ca statul să-i poată ajuta.

”Am stabilit această întâlnire pentru informarea Parlamentului şi o discuţie pe fond, deschisă, între noi, în legătură cu ceea ce s-a întâmplat cu perspectivele, cu necesitatea ca România să rămână fermă în lupta împotriva terorismului”, a declarat Corlăţean după prezentarea raportului în Comisiile de politică Externă ale Parlamentului.

Acesta a subliniat că responsabilitatea cetăţenilor români care merg în primul rând în zonă de risc, este să anunţe ambasada României de pe teritoriul ţării respective, astfel încât statul român să poată acţiona prompt în cazul unor atacuri precum cel din Algeria.

”Eu apreciez această discuţie extrem de substanţială, corectă, extrem de deschisă, cred eu că informaţiile pe care noi le-am furnizat eu şi împreună cu colegii MAE sunt utile membrilor Parlamentului pentru o bună informare, dar şi pentru potenţiale decizii pe viitor, pentru că, vă dau un singur exemplu: există o practică occidentală consolidată şi care funcţionează în interesul cetăţeanului respectiv ca atunci când cetăţenii statelor occidentale se află în străinătate, în primul rând în zonă de risc, legislaţia naţională îi obligă pe aceşti cetăţeni să fie luaţi în evidenţă, să fie înregistraţi la ambasadă tocmai pentru a li se putea acorda ajutor, ajutor consular, în situaţii deosebite. Tocmai ca statul să ştie unde se află proprii cetăţeni, să poată să intervină”, a explicat ministrul MAE.

Acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că românii ”au rămas la vechea mentalitate” şi nu anunţă ambsadele de prezenţa lor în alte ţări, punctând că ”este în interesul cetăţeanului să fie în evidenţa ambsadei”.

”Noi am rămas la vechea mentalitate: de ce să ştie statul de noi, ce treabă are ambasada să ne cunoască? Nu, paradigma s-a schimbat, lumea s-a schimbat, trăim perioadă de riscuri în străinătate, în anumite zone, riscuri de atac terorist, şi este în interesul cetăţeanului să fie în evidenţa ambsadei, adică e o chestiune legislativă şi am discutat-o cu colegii din cele două Comisii (Petru Filip - Senat şi Laszlo Borbely - Cameră, n.red.)”, a susţinut Corlăţean.

”Am apreciat modul în care Comisiile de politică externă au fost interesate, s-au implicat, au adresat întrebări şi cred eu, informaţiile pe care le-am transmis sunt utile. Există o concluzie comună: riscurile terorismului internaţional sunt foarte importante şi este datoria UE şi a României să fie ferm angajată în perioada următoare în combaterea terorismului”, a mai spus el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor