Coreea de Sud cere Nordului să renunţe să producă racheta de tip SLBM

Kim  Jong-un arată înspre ceea ce este considerată a fi o rachetă balistică  lansată dintr-un submarin în apropiere de Sinpo, coasta nord-estică a  Coreei de Nord, 9 mai 2015.
Kim Jong-un arată înspre ceea ce este considerată a fi o rachetă balistică lansată dintr-un submarin în apropiere de Sinpo, coasta nord-estică a Coreei de Nord, 9 mai 2015. (Captură Foto)
Andrei Popescu
11.05.2015

Coreea de Sud a cerut Nordului să oprească dezvoltarea unei rachete balistice cu lansare de pe submarine (SLBM), ameninţând că va răspunde dur în faţa oricărui act provocator din partea Phenianului.

“Cerem Nordului să oprească dezvoltarea rachetei SLBM care ameninţă securitatea Peninsulei Coreene şi cea a Asiei de Nord-Est”, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului sud-coreean al Apărării, Kim Min-Seok.

Agenţia oficială de ştiri nord-coreeană KCNA a raportat sâmbătă că Nordul a testat o nouă rachetă SLBM de pe un submarin sub supravegherea dictatorului Kim Jong-un, care a descris testul ca fiind un succes semnificativ al unei arme strategice de nivel mondial.

Kim Min-Seok a declarat că, în baza unei evaluări a Ministerului sud-coreean al Apărării, racheta nord-coreeană se află în primele faze ale dezvoltării sale, adăugând: “În ţările dezvoltate, a durat între 4 şi 5 ani să se dezvolte SLMB-uri operaţionale.”

În cadrul unei întâlniri privind securitatea, desfăşurată în capitala Seul cu oficialii partidului sud-coreean de guvernământ Saenuri, ministrul sud-coreean al Apărării Han Min-koo a declarat că armata Sudului nu va sta pe loc în faţa unui atac nord-coreean.

“Vom răspunde fără milă pentru a opri ciclul lor de provocări”, a declarat Han, adăugând că “răspunsul împotriva provocării este un ordin al poporului.”

Vineri, un oficial nord-coreean de rang înalt, Park Yong Chol, a declarat că Phenianul are rachete care pot fi echipate cu focoase atomice şi va utiliza armamentul nuclear dacă se va simţi ameninţată de Statele Unite, susţine hotnews.ro.

Coreea de Nord este sancţionată de ONU datorită programului său de rachete balistice despre care Occidentul suspectează că vor fi folosite pentru a transporta focoase nucleare.

Phenianul susţine că testele sale de rachete, criticate în principal de SUA şi Coreea de Sud, urmăresc să sporească capacităţile de apărare ale Coreei de Nord în faţa ameninţărilor inamice.

Peninsula Coreeană este blocată într-un ciclu de retorică militară de la încheierea cu un armistiţiu a Războiului Coreean (1950-1955). De atunci nu a fost semnat niciun acord de pace, însemnând că Phenianul şi Seulul rămân tehnic încă în stare de război.

Coreea de Nord îl acuză pe preşedintele american Barack Obama de complotare cu aliaţii regionali pentru răsturnarea guvernului său. Phenianul susţine că nu va renunţa la ţelurile sale nucleare decât dacă SUA va renunţa la politica sa ostilă faţă de Coreea de Nord şi dacă va dizolva centrul de comandă al ONU (condus de americani) în Coreea de Sud.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor