Coreea de Nord se joacă de-a şoarecele şi pisica cu rachetele sale

(JUNG YEON-JE / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
12.04.2013

Coreea de Nord se joacă de-a şoarecele şi pisica cu rachetele sale, care ar urma să fie lansate în curând, potrivit temerilor formulate de guvernul de la Seul şi de Casa Albă, comentează vineri ziarul ABC.

Potrivit agenţiei Yonhap, care citează surse oficiale, serviciile secrete sud-coreene au informaţii potrivit cărora armata Coreii de Nord ar muta aceste proiectile pe coasta de vest a ţării de unde le-ar putea lansa în următoarele ore sau zile.

Pentru a pune parcă la încercare răbdarea Coreii de Sud, regimul stalinist de la Phenian a scos şi a băgat înapoi într-un hangar din oraşul portuar Wonsan cele două rachete Musudan cu rază medie de acţiune pe care le transportase cu trenul de pe coasta de est a ţării. De asemenea, patru sau cinci platforme mobile, care ar putea fi folosite ca rampă de lansare a rachetelor, se deplasează prin provincia Hamgyeong din sud ţării pentru a abate atenţia. Deşi atmosfera care predomină la Seul este una de normalitate, armata sud-coreeană şi cei 28.500 de militari americani cantonaţi în această ţară de la sfârşitul războiului din Peninsula Coreea au intrat într-un nivel superior de alertă, până la gradul Watchcon 2.

În cadrul seriei de aniversări care vor avea loc luna aceasta în Coreea de Nord, la 11 aprilie a fost aniversat un an de la alegerea tânărului dictator Kim Jong-un ca prim secretar al Partidului Muncitoresc, deşi venirea sa la putere s-a produs practic după moartea tatălui său, 'Iubitul Conducător' Kim Jong-il, în decembrie 2011. Cu prilejul aniversării zilei de naştere a bunicului său şi fondator al patriei, Kim Ir Sen, la 15 aprilie, tânărul Kim ar putea ordona lansarea rachetelor sub pretextul efectuării unui test balistic. Kim Jong-un încearcă astfel să-şi consolideze puterea în cadrul regimului şi în ochii populaţiei sărăcite pentru a justifica astfel sacrificiile făcute de popor, sub pretextul existenţei unei ameninţări externe.

'Cu o astfel de demonstraţie de forţă, Kim Jong-un vizează totodată să facă presiuni asupra SUA şi Coreii de Sud pentru a se reaşeza la masa negocierilor', este de părere Park Young-ho, analist la Institutul Coreean pentru Unificare Naţională (KINU), care nu crede însă că el va reuşi să redeschidă convorbirile aflate în impas pe tema dezarmării nucleare în schimbul petrolului, ajutoarelor umanitare şi recunoaşterii internaţionale.

În aşteptarea iminentei lansări a unei rachete nord-coreene, armata Coreii de Sud îşi desfăşoară propria 'umbrelă de protecţie' pentru a nu depinde de SUA. Potrivit agenţiei Yonhap, acest sistem antirachetă va intra în funcţiune în iulie şi este compus din rachete antirachetă Patriot şi radare cu rază lungă de acţiune. Coreea de Sud, care a decis să nu se alăture scutului antirachetă global condus de SUA, şi-a întărit din 2006 apărarea în faţa escaladei beligerante a regimului stalinist de la Phenian care ar putea deţine un arsenal de peste o mie de rachete de diferite tipuri.

Două dintre ele, cu rază medie de acţiune, au fost montate pe lansatoare mobile pe coasta de vest a ţării şi ar putea fi lansate 'în orice moment', a recunoscut ministrul sud-coreean de externe, Yun Byung-se, care a citat surse ale serviciilor secrete bazate pe fotografiile luate de sateliţi-spion. În pofida ameninţărilor aproape zilnice ale regimului de la Phenian, atât executivul de la Seul, cât şi analiştii internaţionali consideră practic imposibil un atac cu astfel de proiectile care ar fi, în opinia lor, o sinucidere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor