Coreea de Nord zguduită de două cutremure

Coreea de Nord a fost zguduită de două cutremure, care au declanşat temeri că regimul comunist ar fi testat o nouă rachetă balistică.
Grănicer nord-coreean. (Cancan Chu/Getty Images)
Andrei Popescu
16.08.2017

Primul cutremur a lovit la mică distanţă de capitala nord-coreeană Phenian, unde locuiesc dictatorul Kim Jong-un şi cei mai apropiaţi aliaţi ai săi.

Cu o magnitudine de 2,6 pe scara Richter, cutremurul ar putea fi o indicaţie a desfăşurării unui nou test de rachetă.

Epicentrul cutremurului a fost înregistrat la sud-vest de capitala nord-coreeană – o zonă despre care nu se ştie că ar conţine poligoane pentru testări de rachete.

Al doilea cutremur a lovit câteva ore mai târziu în aceeaşi locaţie, având o magnitudine de 2,5.

Kim Sung-han, meteorolog în capitala sud-coreeană Seul, a raportat cutremurele pe Twitter, susţinând că primul a avut loc în jurul orei locale 9:32 p.m. (1:32 p.m. BST) şi cel de-al doilea s-a produs după aproximativ cinci ore.

Cutremurele sunt deseori indicaţii ale activităţii cu rachete în Coreea de Nord, unde sunt identificate teste subterane în mod regulat de seismografe.

Toate celelalte teste nucleare au avut loc la Muntele Mantap, un munte care dispune de o reţea complicată de tuneluri şi peşteri.

Cu toate acestea, în zonă au loc în mod natural şi cutremure şi replici ale acestora. Un cutremur de magnitudine 3,1 a avut loc în martie 2016, despre care Coreea de Sud a menionat că nu a fost provocat de om.

Zilele de sărbătoare sunt folosite deseori de guvernul nord-coreean ca oportunităţi pentru a desfăşura teste de rachete sau pentru a ameninţa rivalii săi occidentali.

Marţi a fost sărbătorită în Coreea de Nord Ziua Eliberării Naţionale, care marchează victoria împotriva Japoniei în cel de-al Doilea Război Mondial.

Sărbătoarea a avut loc pe fondul unor tensiuni amplificate în Peninsula Coreeană, unde dictatorul Kim Jong-un a ameninţat în mai multe rânduri că va ataca America.

Săptămâna trecută, preşedintele american Donald Trump a avertizat Phenianul că va fi lovit cu “foc şi furie” dacă nu îşi calmează retorica agresivă, mişcare ce a fost urmată imediat de alte ameninţări.

Kim Jong-un a mers mai departe, indicând teritoriul american Guam ca ţinta unui atac iminent.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor