Kim Jong-un va monitoriza SUA înainte să decidă lansarea de rachete înspre Guam

Dictatorul nord-coreean Kim Jong-un a precizat că va monitoriza acţiunile SUA pentru un timp înainte să ia o decizie privind lansarea de rachete către teritoriul american Guam. Coreea de Sud a făcut apel la o soluţie paşnică a tensiunilor din Peninsulă.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un.
Liderul nord-coreean Kim Jong-un. (Captură Foto)

Coreea de Nord a declarat că liderul său a fost informat în legătură cu planurile militare privind lansarea de rachete în apele din apropierea teritoriului american din Pacific, ca parte a eforturilor regimului comunist de a crea “foc învăluitor” către Guam, unde se află baze militare americane cheie.

Kim Jong-un şi-a făcut luni prima apariţie publică în aproximativ două săptămâni. Un raport al agenţiei nord-coreene de ştiri de stat KCNA a publicat imagini care îl înfăţişau pe Kim inspectând comandamentul militar, analizând presupusul plan de atac şi discutând cu ofiţeri militari. Kim a lăudat armata pentru conceperea unui „plan atent şi minuţios”.

Kim a declarat că „în cazul în care yankeii persistă în acţiunile lor nesăbuite extrem de periculoase în Peninsula Coreeană şi în vecinătatea ei, testând cumpătarea RPDC (Coreea de Nord), aceasta din urmă va lua o decizie importantă după cum a declarat deja”, conform raportului KCNA.

Într-un discurs televizat, susţinut marţi, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a afirmat că situaţia nord-coreeană trebuie „în mod absolut să fie soluţionată paşnic” şi că nu trebuie să aibă loc mişcări militare americane fără consimţământul Coreei de Sud. Moon a adăugat că guvernul său va folosi orice resursă pentru a preveni izbucnirea unui nou război în Peninsula Coreeană.

Tensiunile dintre Coreea de Nord şi SUA s-au amplificat săptămâna trecută, când Phenianul a declarat că ar putea lovi teritoriul american strategic al Guamului cu o rachetă. Declaraţia Nordului a avut loc după ce preşedintele american Donald trump a avertizat că va dezlănţui „foc şi furie” împotriva Coreei de Nord dacă aceasta va ameninţa SUA.

„SUA, fiind prima care a adus numeroase echipamente nucleare strategice în apropierea noastră, ar trebui ca mai întâi să ia decizia corectă şi să demonstreze prin acţiuni dacă doreşte să relaxeze tensiunile din Peninsula Coreeană şi să prevină o ciocnire militară periculoasă”, a fost citat Kim ca afirmând.

Secretarul american al apărării Jim Mattis a afirmat că armata americană va intercepta orice rachetă nord-coreeană dacă aceasta se îndreaptă spre Guam. „Ideea de bază este că ne vom apăra ţara în faţa unui atac; pentru noi (armata americană) asta înseamnă război”, a adăugat el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe