Coreea de Nord neagă că ar fi exportat arme Rusiei în timpul războiului din Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi liderul nord-coreean Kim Jong-un
Preşedintele rus Vladimir Putin (dr) şi liderul nord-coreean Kim Jong-un (Getty Images)

Coreea de Nord afirmă că nu a exportat arme în Rusia în timpul războiului din Ucrain, că nu intenţionează să facă acest lucru şi a declarat că rapoartele serviciilor de informaţii americane privind transferurile de arme au fost o încercare de a păta imaginea Coreei de Nord, informează Associated Press.

Într-un raport al presei de stat de joi, un oficial din domeniul apărării nord-coreean neidentificat a transmis Statelor Unite să înceteze să mai facă "remarci nesăbuite" şi să "îşi ţină gura".

Mesajul nord-coreean vine în contextul în care oficialii administraţiei Biden au confirmat la începutul acestei luni o evaluare declasificată a serviciilor de informaţii americane potrivit căreia Rusia era în curs de a cumpăra arme din Coreea de Nord, inclusiv milioane de proiectile de artilerie şi rachete, în timp ce Moscova încearcă să atenueze marile lipsuri de aprovizionare din Ucraina, agravate de controalele şi sancţiunile la export conduse de SUA.

Declaraţia nord-coreeană a venit la câteva săptămâni după ce Moscova a descris constatarea serviciilor de informaţii americane ca fiind "falsă".

Exporturile de arme nord-coreene în Rusia ar încălca rezoluţiile ONU care interzic ţării să importe sau să exporte arme.

Oficialul nord-coreean a subliniat că Phenianul nu a recunoscut niciodată sancţiunile "ilegale" ale Consiliului de Securitate al ONU împotriva ţării "puse la cale de SUA şi de forţele sale vasale". Oficialul a declarat că exportul şi importul de echipamente militare este un "drept legal specific unui stat suveran", potrivit unei traduceri în limba engleză a declaraţiei publicate de agenţia oficială de ştiri Korean Central News Agency a Nordului.

"Dar profităm de această ocazie pentru a clarifica un lucru. Nu am mai exportat niciodată arme sau muniţii în Rusia şi nu vom avea în plan să le exportăm", a declarat oficialul, care a fost descris ca fiind un director general adjunct al biroului de echipament general al Ministerului Apărării Naţionale.

"Nu se ştie cu siguranţă de unde provine zvonul pe care îl răspândeşte SUA, dar are ca scop pătarea imaginii RPDC", a spus oficialul, referindu-se la numele oficial al ţării, Republica Populară Democrată Coreeană.

Confruntându-se cu sancţiuni şi controale la export, Rusia a cumpărat în august drone de fabricaţie iraniană despre care oficialii americani au afirmat că au avut probleme tehnice. Experţii spun că Phenianul, dacă este dispus, ar putea deveni o sursă majoră de arme de calibru mic, artilerie şi alte muniţii pentru Rusia, având în vedere compatibilitatea sistemelor lor de apărare bazate pe rădăcinile sovietice.

Coreea de Nord a căutat să strângă relaţiile cu Rusia chiar şi atunci când cea mai mare parte a Europei şi a Occidentului s-a îndepărtat, acuzând SUA pentru criză şi denunţând "politica hegemonică" a Occidentului ca justificare pentru acţiunea militară a Rusiei în Ucraina.

Guvernul nord-coreean a dat chiar de înţeles că este interesat să trimită muncitori în construcţii pentru a ajuta la reconstrucţia regiunilor separatiste pro-ruse din estul Ucrainei. În iulie, Coreea de Nord a devenit singura naţiune, în afară de Rusia şi Siria, care a recunoscut independenţa teritoriilor, Doneţk şi Luhansk.

Coreea de Nord a folosit, de asemenea, războiul ca pe o fereastră pentru a-şi accelera propria dezvoltare a armamentului, testând zeci de arme, inclusiv primele rachete cu rază lungă de acţiune începând din 2017, exploatând o diviziune în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia şi China au blocat încercările SUA de a înăspri sancţiunile împotriva Phenianului.

Nordul şi-a punctat activitatea de testare cu ameninţări repetate de conflict nuclear cu Seul şi Washington. Cea mai recentă a fost o lege adoptată luna aceasta de parlamentul de carton al Phenianului, care a consacrat şi mai mult statutul de putere nucleară al ţării şi a autorizat utilizarea preventivă a armelor nucleare într-o gamă largă de scenarii în care conducerea sa este ameninţată.

Sung Kim, reprezentantul special al administraţiei Biden pentru Coreea de Nord, s-a întâlnit joi, la Seul, cu omologul sud-coreean Kim Gunn, unde şi-au exprimat "îngrijorarea serioasă" cu privire la escaladarea doctrinei nucleare a Nordului, descrisă în noua lege, a declarat Ministerul sud-coreean de Externe.

Diplomaţii au reafirmat angajamentul Statelor Unite de a apăra Coreea de Sud în cazul unui război nuclear cu întreagă gamă de capacităţi militare, inclusiv nucleare. Aliaţii şi-au menţinut, de asemenea, evaluarea veche de câteva luni potrivit căreia Coreea de Nord se pregăteşte să efectueze primul test nuclear din 2017 şi au discutat despre contramăsuri "severe" în cazul unei astfel de acţiuni, a precizat ministerul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe