Coreea de Nord a lansat 30 de rachete cu rază scurtă de acţiune

Replica rachetelor Scud (centru) din Coreea de Nord şi o rachetă sud-coreeană dezafectată într-un muzeu, pe fundalul Muntelui Namsan din Seul la 10 aprilie 2013
Replica rachetelor Scud (centru) din Coreea de Nord şi o rachetă sud-coreeană dezafectată într-un muzeu, pe fundalul Muntelui Namsan din Seul la 10 aprilie 2013 (Kim Jae-Hwan / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord a lansat, vineri, 30 de rachete cu rază scurtă de acţiune de pe coasta de est a ţării către Marea Japoniei, a informat agenţia sud-coreeană Yonhap.

Agenţia sud-coreeană a anunţat că rachetele ar fi putut zbura pe o distanţă de cca 60 de kilometri.

Lansarea de către Phenian duminică a unui număr de 25 de rachete către Marea Japoniei, a determinat Seulul să ceară a doua zi Coreei de Nord să renunţe la "provocări".

Coreea de Nord vrea să atragă atenţia ţării vecine din peninsulă şi în acest mod îşi arată nemulţumirea faţă de manevrele militare comune ale Coreei de Sud şi Statelor Unite care au loc în zonă.

Manevrele americano-sud-coreene au început la 25 februarie, în pofida opoziţiei Nordului, care consideră că acestea sunt antrenamente care vizează invadarea teritoriului său.

Observatorii consideră că aceste lansări de rachete nu ar trebui să provoace creşterea tensiunilor în Peninsula Coreeană, ci mai degrabă ar trebui să fie luate ca o manifestare a disperării la care a ajuns Phenianul faţă de exerciţiile militare comune americano-sud-coreene.

Coreea de Nord a lansat rachetele în semn de protest, dar astfel de teste nu sunt ceva neobişnuit, experţii precizând că este puţin probabil ca acestea să declanşeze o escaladare semnificativă a tensiunilor militare dintre cele două Corei.

Statele Unite şi Coreea de Sud desfăşoară în prezent manevre militare anuale, pe care Phenian-ul le consideră un antrenament în vederea invadării teritoriului nord-coreean.

Regimul de la Phenian a criticat în repetate rânduri faptul că Statele Unite şi Coreea de Sud desfăşoară anual exerciţii militare în apele învecinate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe