Coreea de Nord a eliberat unul dintre cei trei cetăţeni americani reţinuţi
alte articole
Coreea de Nord a eliberat unul dintre cei trei americani reţinuţi, Jeffrey Fowle, în vârstă de 56 de ani, care după eliberare s-a dus în Ohio pentru a-şi revedea familia.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că Statele Unite se bucură de aceat pas, dar rămân concentrate pe eliberarea celorlalţi doi cetăţeni americani, Kenneth Bae şi Matthew Miller.
Fowle, un muncitor în domeniul întreţinerii drumurilor, a intrat în Coreea de Nord ca turist la sfârşitul lunii aprilie.
Acesta a fost arestat după ce se pare că a lăsat o Biblie în baia unui club de noapte în oraşul nordic Chongjin.
Mulţi s-au temut că Fowle va împărtăşi aceeaşi soartă cu ceilalţi doi americani care au fost deja judecaţi şi întemniţaţi.
Matthew Miller, de 24 de ani, a fost condamnat la şase ani de muncă grea de către un tribunal suprem nord-coreean după ce şi-a rupt viza la biroul de imigrări în luna aprilie şi a cerut azil.
Agenţia de presă nord-coreeană KCNA a declarat că el a comis acte ostile faţă de Coreea de Nord, intrând pe teritoriul ţării deghizat în turist în luna aprilie, fără a preciza natura acestor acte.
Kenneth Bae, un misionar de 42 de ani, a fost arestat în noiembrie 2012. Fiind acuzat că este un militant creştin evanghelist care încearcă să răstoarne guvernul nord-coreean, el fost condamnat la 15 ani de muncă forţată.
Pe 2 septembrie, cei trei americani au lansat un apel în care solicitau Washingtonului să trimită un emisar care să negocieze cu Phenianul eliberarea lor.
Marie Harf, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat american, a salutat eliberarea lui Fowle care, a declarat ea, a fost asigurată prin eforturile neîncetate ale diplomaţilor suedezi din Phenian.
Harf a declarat că guvernul american va continua să preseze Coreea de Nord să îi elibereze şi pe ceilalţi doi americani.
Washingtonul a condamnat Phenianul pentru aceste detenţii, spunând că bărbaţii sunt reţinuţi ca deţinuţi politici pentru ca Nordul să obţină unele concesii diplomatice.