Cele două Corei: Primele contacte militare la nivel înalt după 2007 (media)

Soldat din armata sud coreeana.
Soldat din armata sud coreeana. (Chung Sung-Jun / Getty Images)

Înalţi responsabili militari sud şi nord-coreeni s-au întâlnit miercuri, pentru prima dată în ultimii şase ani, după o serie de incidente la frontiera dintre cele două Corei, a anunţat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citată de AFP.

Întrevederea la nivel de generali se desfăşoară în localitatea de frontieră Panmunjom, unde a fost semnat armistiţiul care a pus capăt războiului din Coreea în 1953. La solicitarea AFP, Ministerul Apărării din Coreea de Sud a refuzat să confirme această informaţie.

Potrivit Yonhap, ultima întâlnire între ofiţeri de rang înalt din cele două Corei datează din decembrie 2007.

Cele două Corei au fost implicare la 10 octombrie într-un schimb de tiruri de mitralieră la frontieră, în urma tentativelor forţelor nord-coreene de a doborî baloane lansate de activişti din Sud şi care transportau fluturaşi şi broşuri cu un conţinut ostil la adresa puterii de la Phenian. Proiectilele au căzut pe teritoriul Coreii de Sud, generând un răspuns de acelaşi gen din partea forţelor armatei sud-coreene. Niciuna din părţi nu a semnalat eventuale victime în urma acestui incident.

La 7 octombrie, un schimb de focuri de avertisment între cele două Corei a avut loc în apropiere de linia de demarcaţie în Marea Galbenă.

Cu toate acestea, Seulul şi Phenianul au convenit la începutul lunii octombrie să depună eforturi pentru reluarea dialogului la nivel înalt între cele două ţări, suspendat de şapte luni. S-a ajuns la această înţelegere în urma unei vizite extrem de rare în Coreea de Sud a trei înalţi oficiali nord-coreeni, printre care doi din anturajul preşedintelui Coreii de Nord, Kim Jong Un.

Vizita acestor responsabili, care au venit oficial pentru a încuraja sportivii nord-coreeni şi pentru a participa la ceremonia de închidere a Jocurilor Asiatice de la Incheon (Coreea de Sud), a trezit speranţa într-un dezgheţ în relaţiile tensionate dintre cele două părţi.