Copiii in sistemul justitiei penale
Ce reprezinta notiunea de copil si de la ce varsta poate fi acesta tras la raspundere penala?
In dreptul international copil inseamna orice persoana sub varsta de 18 ani. Regula Natiunilor Unite cu privire la protectia drepturilor private de libertate defineste minorul drept “orice persoana sub varsta de 18 ani”. Conventia ONU cu privire la drepturile copilului defineste copilul drept “orice persoana in varsta de pana la 18 ani, cu exceptia cazurilor cand majoratul este atins mai devreme in conformitate cu legislatia nationala in vigoare. Adica varsta majoratului este determinata de fiecare stat in parte. Astfel, oricce persoana sub aceasta varsta are dreptul la protectie speciala in cadrul unui proces.
Preverderile Conventiei ONU cu privire la drepturile copilului au fost incluse in dreptul national al Republicii Moldova. Astfel, Legea cu privire la drepturile copilului prevede ca un copil este orice persoana sub 18 ani. Iar Codul penal stabileste limita de varsta la care incepe raspunderea penala la 16 ani. Aceasta limita este coborata in cazul comiterii infractiunilor grave, deosebit de grave si exceptional de grave la 14 ani.
In cazul in care un minor sub 14 ani a comis o infractiune, pot fi aplicate masuri educative, precum internarea intr-o institutie de tip inchis.
Care sunt principiile de baza pentru tratamentul copiilor in conflict cu legea?
Standardele internationale stabilesc principii directoare privind justitia juvenila. Acestea se bazeaza pe obligatiile statului de a asigura interesul superior al fiecarui copil si de a garanta masurile pentru copiii care au incalcat legea, tinand cont de gravitatea infractiunii comise si iau in considerare circumstantele personale ale fiecarui minor.
- Orice copil are dreptul la protectie din partea familiei, statului, drept ce rezulta din statutul sau de minor.
- Interesul superior al copilului trebuie sa fie luat in considerare cu prioritate in toate actiunile ce vizeaza copiii, inclusive cele intreprinse de instante de judecata, institutii, organe administrative sau legislative.
- Sistemul de justitie juvenila trebuie sa evidentieze starea minorului si sa asigure ca orice reactie fata de copiii care au incalcat legea este intotdeauna proportional cu personalitatea acestora si circumstantele faptei savarsite.
- Orice stat trebuie sa recunoasca dreptul fiecarui copil acuzat de comiterea unei infractiuni, de a fi tratat intr-o maniera compatibila cu promovarea simtului de demnitate si valoare ale minorului, luand in considerare varsta minorulu, dorinta de a promova reintegrarea copilului si asumarea unui rol constructiv in societate.
- Sistemul justitiei juvenile ar trebui sa promoveze drepturile si siguranta copiilor, sa protejeze starea fizica si mentala a minorului si sa tina cont de necesitatea de reabilitare a acestora.
- Trebuie sa se tina cont de faptul ca comportamentul adolescentului, care sfideaza normele sau valorile general acceptate in societate, face adesea parte din procesul de mturizare si de crestere si tinde sa dispara spontan, in majoritatea cazurilor odata cu maturizarea si transformarea intr-un om adult.
- In cazurile minorilor, trebuie sa fie luata in considerare posibilitatea aplicarii fata de ei a procedurilor simplificate si recurgerea la masuri alternative, inclusiv la pedepse alternative detentiei precum munca neremunerata in folosul comunitatii.
- Minorii trebuie sa fie judecati cat mai curand posibil, consolidand cerintele pentru un proces in cadrul unui timp rezonabil.
- Pentru a proteja copiii de stigmatizare, viata privata a fiecarui copil acuzat sau condamnat de comiterea unei infractiuni trebuie sa fie protejata. Evident ca datele despre copiii ce au incalcat legile si registrele cu privire la acestia trebuie sa fie tinute in stricta confidentialitate si nu trebuie sa fie accesibile altor persoane decat autoritatilor competente.
- Copiii aflati in locurile de detentie trebuie sa fie separati de adulti si trebuie sa li se ofere un tratament potrivit cu varsta si statutul lor legal.
Care sunt pedepsele interzise de a fi aplicate minorului?
Potrivit art.37 lit. a) din Conventia cu privire la drepturile copilului, standardele internationale interzic aplicarea pedepsei cu detentia pe viata fata de tinerii care la momentul comiterii infractiunii nu implinisera varsta de 18 ani.
Deci pedeapsa cu moartea nu poate fi aplicata in toate cazurile cand persoanele nu au varsta de 18 ani.
Valentina Stratulat este licentiata in dreptul penal si master in dreptul constitutional si administrativ in R. Moldova