Copii din China, diagnosticaţi cu diabet după ce au primit vaccinurile chinezeşti anti-COVID-19

.
. (-/AFP via Getty Images)

Un copil de grădiniţă în vârstă de 5 ani plângea ori de câte ori îi vedea pe ceilalţi copii luând o gustare - un lux pentru băieţel de când a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 la sfârşitul lunii ianuarie. Diagnosticul a venit la o lună şi jumătate după ce a primit a doua doză de vaccin chinezesc împotriva COVID-19.

Degetele copilului sunt deja pline de înţepăturile pe care trebuie să le suporte zilnic pentru monitorizarea nivelul de zahăr din sânge, afirmă tatăl său. El primeşte patru doze de insulină în fiecare zi, iar fiecare masă este cântărită şi măsurată pentru cantitatea de carbohidraţi.

Băiatul face parte dintr-un grup ce cuprindea între 600 şi 1.000 copii chinezi diagnosticaţi cu diabet de tip 1 între octombrie anul trecut şi mai anul acesta, aşa cum reiese dintr-o scrisoare deschisă semnată de părinţii micuţilor în cauză. Beijingul a iniţiat la sfârşitul lunii octombrie o campanie naţională de vaccinare a copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 11 ani - grupa de vârstă care acoperă majoritatea pacienţilor diabetici.

La 31 mai, în ajunul Zilei Internaţionale a Copilului, părinţii acestora au scris o scrisoare deschisă în care încearcă să atragă atenţia publicului asupra acestei chestiuni.

"Iniţial nu am făcut legătura cu vaccinurile, dar, gândindu-ne bine, copiii noştri nu au avut nicio schimbare în stilul de viaţă sau în alimentaţie, singura schimbare a fost administrarea vaccinului, iar simptomele au apărut după vaccinare", au scris părinţii celor mici în scrisoarea publicată pentru prima dată pe un site administrat de Wei Boxing, un activist chinez din domeniul sănătăţii.

Scrisoarea a avut peste 300.000 de vizualizări şi 800 de comentarii până la 11 iunie. Mulţi dintre comentatori erau părinţi îngrijoraţi care spuneau că se aflau în aceeaşi situaţie. Aceştia şi-au lăsat numerele de telefon şi au cerut să fie adăugaţi la un grup de pe reţeaua de socializare chineză WeChat, ai căror membri au declarat că ei sau un membru al familiei au avut efecte secundare grave după ce le-a fost administrat vaccinul chinezesc anti-COVID-19.

Diabetul de tip 1 apare atunci când sistemul imunitar se atacă pe sine şi distruge celulele beta din pancreas care produc insulină, care reglează nivelul de zahăr din sânge. Ca semne revelatoare sunt: sete excesivă, urinare frecventă, pierdere neintenţionată în greutate, iritabilitate, foame, oboseală şi vedere înceţoşată. De obicei, se dezvoltă la copii şi la adulţii tineri, în special în rândul celor în vârstă de aproximativ 13 şi 14 ani, deşi poate apărea la orice vârstă, potrivit Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor. Atât gena, cât şi expunerea la virusuri şi la alţi factori de mediu ar putea cauza boala.

Scrisoarea părinţilor a venit la câteva luni după ce sute de părinţi au afirmat că vaccinurile COVID-19 le-au provocat leucemie copiilor lor. Mulţi dintre cei diagnosticaţi cu leucemie au vârste cuprinse între 3 şi 11 ani.

În China, aproximativ 86,4% dintre cei cu vârste cuprinse între 3 şi 11 ani şi toţi cei cu vârste între 12 şi 17 ani au fost complet vaccinaţi până la jumătatea lunii februarie.

Părinţii copiilor nou-diagnosticaţi cu diabet au declarat că au creat iniţial un grup pe WeChat pentru a împărtăşi sfaturi despre tratament. Ei au iniţiat alte două grupuri după ce numărul membrilor primului grup a ajuns la 500 de membri, dimensiunea maximă permisă pentru un grup WeChat. Aproximativ 600 dintre ei şi-au înregistrat numele reale în grup, se arată în scrisoarea deschisă.

Copilărie pierdută

Băiatul în vârstă de 5 ani a primit prima doză de vaccin la grădiniţă, pe 5 noiembrie, urmată de a doua doză o lună mai târziu. Ulterior, de pe la jumatatea lunii ianuarie, cel mic a început să aibă sete puternică şi urina foarte des, afirmă tatăl său.

Faptul că i s-au refuzat mici plăceri pe care el şi colegii săi le considerau ceva normal a fost greu de acceptat, mai ales pe 1 iunie, Ziua Internaţională a Copilului, când toţi copiii de la grădiniţă sărbătoreau şi mâncau unele gustări.

"Plângea atât de tare pentru că îl duceam mereu acasă să mănânce", a declarat a doua zi tatăl său, Wang Bin (alias), din oraşul portuar Ningbo din provincia Zhejiang din estul Chinei, pentru The Epoch Times. Pentru a-şi consola fiul, soţia lui Wang i-a cumpărat aripi de pui şi prăjituri la cină.

După aceea, nivelul de glucoză din sânge al băiatului a urcat până la 306 mg/dl, un nivel periculos la care ar fi putut intra în comă.

Mama, care a fost nevoită să renunţe la serviciu pentru a avea grijă de copil, s-a grăbit să-i facă băiatului o injecţie cu insulină, după ce a constatat cu îngrijorare că a crescut glicemia acestuia.

Wang, un şofer ce lucra pentru o firmă de curierat, s-a gândit să cumpere un monitor de glucoză pentru a reduce la minimum chinurile fiului său, dar preţul - 450 de yuani (67 USD) plătit la fiecare jumătate de lună - era prea mare pentru familie, având în vedere că Wang este singurul întreţinător al acesteia şi au de plătit credite auto şi o ipotecă.

Majoritatea familiilor chinezeşti, precum cea a lui Wang, au un singur copil din cauza politicii de decenii a regimului privind un singur copil, care a fost abolită abia în 2016. Pentru părinţi, copiii lor sunt preţioşi pentru că "este tot ce avem şi trăim pentru ei", au scris aceştia în scrisoare.

"De fiecare dată când un nou membru se alătură [grupului WeChat], inima noastră tresare. Diabetul de tip 1 este o boală care durează toată viaţa. Copiii noştri au pierdut bucuriile copilăriei şi ale tinereţii. Ei au devenit un grup de pacienţi", au scris părinţii în scrisoarea lor.

"Coincidenţă"

Wei, activist în domeniul sănătăţii, a declarat pe site-ul său că a primit informaţii despre mai mult de 300 de cazuri de diabet zaharat, în care simptomele au apărut după administrarea de vaccinuri chinezeşti de producţie internă.

Cele mai multe dintre acestea, a spus el, au legătură cu Sinopharm şi Sinovac, doi dintre cei mai mari producători chinezi de vaccinuri COVID-19. Câţiva dintre pacienţi au primit un vaccin de la Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical, care a fost aprobat pentru utilizare în Columbia, Indonezia şi Uzbekistan, precum şi în China.

Dintre mostrele pe care Wei le-a analizat, aproximativ două treimi au fost din grupa de vârstă 3-12 ani.

Autorităţile chineze nu au confirmat şi nici nu au infirmat dacă anumite efecte secundare ar fi putut apărea din cauza vaccinului.

"Suntem încă în procesul de înţelegere a reacţiilor neobişnuite ale vaccinului şi a diagnosticării acestuia. Acest lucru ne obligă să ne îmbunătăţim în mod constant", a declarat Wang Huaqing, un expert şef care conduce programul naţional de imunizare la Centrul chinez pentru controlul şi prevenirea bolilor, în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul lunii mai. El a precizat că orice persoană care suspectează că suferă de efecte secundare legate de vaccinuri trebuie să raporteze acest lucru autorităţilor sanitare, iar un grup multidisciplinar de experţi va cerceta cazurile înainte de a da un aviz.

"Dacă nu vă simţiţi bine după vaccinare, mai ales dacă simptomele sunt persistente şi severe, mergeţi imediat la medic", a spus el.

Dar, în pofida acestor asigurări oficiale, autorităţile locale de imunizare au respins în mod uniform temerile părinţilor, spunându-le, în rapoarte de evaluare cu formulări "aproape identice", că diabetul a fost "o coincidenţă" sau "nu are legătură" cu vaccinurile, au precizat ei în scrisoare. Autorităţile au spus acelaşi lucru părinţilor ai căror copii au fost diagnosticaţi cu leucemie după inocularea vaccinului.

Într-un răspuns din 30 mai la un raport de caz, în care un copil a început să prezinte simptome de diabet de tip 1 la trei zile după ce a fost injectat cu un vaccin COVID-19 în 2021, oficialii din domeniul sănătăţii din provincia Guangdong au declarat că "nu exclud o relaţie de cauzalitate cu vaccinarea", dar au spus că este puţin probabil că acest caz să fie "o reacţie adversă la inocularea preventivă". Aceştia au remarcat că acest copil avea un nivel ridicat de zahăr în sânge înainte de vaccinare.

"Sincer, nu credem că guvernele locale ar trebui să se grăbească să tragă astfel de concluzii. Dezvoltarea medicală este rezultatul unor studii clinice. Din moment ce copiii noştri au diabet de tip 1 după o injecţie de vaccin şi aparţin unui anumit grup, chiar dacă nicio dovadă anterioară nu indică faptul că cele două sunt legate, ceea ce li s-a întâmplat ar trebui să fie foarte atent observat", au scris părinţii copiilor diabetici.

Dong Yuhong, care a lucrat anterior ca expert medical principal pentru dezvoltarea de medicamente antivirale la compania farmaceutică internaţională Novartis, a obiectat, de asemenea, faţă de respingerea generală din partea autorităţilor.

"Afirmaţia că 'vaccinurile COVID-19 nu au nicio legătură cu leucemia şi diabetul de tip 1' fără o analiză medicală atentă este iresponsabilă", a declarat Dong, în prezent director ştiinţific al unei companii elveţiene de biotehnologie, pentru The Epoch Times. Problema cu astfel de declaraţii, a spus ea, este că sunt "prea absolute".

China are una dintre cele mai scăzute rate de diabet de tip 1 la nivel global: o medie de 1,01 pacienţi la fiecare 100.000 de persoane şi aproximativ 1,93 în grupa de vârstă 0-14 ani, potrivit unui studiu BMJ din 2018.

Dong a menţionat studiile clinice şi de caz care avertizează cu privire la posibilele inflamaţii cardiace cauzate de vaccinurile COVID-19 pe baza de ARNm şi de proteine, precum şi cele care semnalează un risc de hepatită acută în cazul vaccinurilor cu ARNm. Ambele sunt afecţiuni autoimune pentru care proteina spike a vaccinului pare a fi responsabilă, a spus aceasta.

Prin aceeaşi analogie, "în teorie, vaccinul ar putea declanşa un răspuns imunitar care să vizeze celulele beta producătoare de insulină", a spus ea.

"Acest lucru nu este imposibil şi ar putea fi valabil pentru orice tip de vaccin COVID-19, inclusiv pentru vaccinurile pe bază de ARNm, inactivate şi proteice", avertizează Dong Yuhong.

Un studiu realizat în martie de Lancet pe 181.280 de pacienţi cu COVID-19 a constatat că cei infectaţi cu virusul au avut cu 40% mai multe şanse de a face diabet de tip 2. Francis Collins, pe atunci director la Institutul Naţional de Cercetare a Genomului Uman, într-o postare pe blog, din iunie 2021, a subliniat "legătura tulburătoare" dintre diabet şi infecţia acută cu COVID-19, citând două studii finanţate de NIH care au confirmat infectarea celulelor beta pancreatice la persoanele care au murit din cauza COVID-19.

Acest lucru ar trebui să tragă un semnal de alarmă cu privire la riscul potenţial al vaccinului, a spus Dong.

"Fie că este vorba de vaccin sau de virus, ambele conţin proteina spike care ar putea declanşa diabetul. Atât infectarea, cât şi administrarea vaccinului ar putea duce la atacuri autoimune şi inflamaţii cronice şi ar putea duce la deteriorarea celulelor beta din pancreas - care secretă insulina", a spus ea.

"Vaccinul este cauza"

Deşi China a declarat că vaccinul nu este obligatoriu, părinţii au fost supuşi unei presiuni considerabile de a-şi vaccina copiii. Fiul de 12 ani al lui Yang Yi (pseudonim) tocmai terminase o operaţie de apendicită, când profesorul a cerut elevilor din clasa lui să facă cel de-al doilea vaccin. Atât fiul lui Yang, cât şi cel al lui Wang au făcut vaccinurile Sinovac.

"Profesorul a spus că nu pot merge la şcoală dacă nu sunt vaccinaţi, aşa că toată lumea trebuie să se vaccineze", a declarat Yang pentru The Epoch Times. Ea a amânat timp de o lună înainte de a ceda la mijlocul lunii decembrie.

La scurt timp după aceea, Yang a început să vadă că băiatul mânca şi bea mult mai mult decât de obicei, chiar dacă începuse să slăbească. El a fost diagnosticat cu diabet de tip 1 în martie.

"Nimeni din istoria familiei noastre nu a avut diabet", a afirmat aceasta.

Yang crede că mulţi oameni nu şi-au făcut public diagnosticul de diabet. În oraşul ei natal, Hefei, capitala provinciei Anhui din estul Chinei, ea cunoaşte cel puţin 30 de astfel de cazuri.

"În scris, ei [autorităţile] spun că este o coincidenţă. Nici măcar o singură organizaţie nu îndrăzneşte să sugereze că vaccinul ar putea fi cauza, dar ei o ştiu bine în inima lor. Vaccinul este cauza", a spus ea.

În presa chineză s-a discutat puţin despre potenţialele efecte secundare ale vaccinurilor autohtone, chiar dacă îngrijorările proliferează pe reţelele de socializare. Dar studii anterioare au asociat alte vaccinuri COVID-19 cu diabetul.

În Japonia, cel puţin două femei, cu vârste de 51 şi, respectiv, 73 de ani, au dezvoltat diabet de tip 1 după administrarea vaccinurilor Moderna ARNm. Rudele niciuneia dintre cele două femei nu aveau o boală autoimună, potrivit studiilor de caz.

Chiar şi în cazul celor cu antecedente de diabet din familie, este posibil ca un factor extern, cum ar fi vaccinarea, să accelereze dezvoltarea bolii, chiar dacă este greu de evaluat cât de mare este rolul fiecărui element, a spus Dong.

Wu Ming (pseudonimul) din provincia Fujian de pe coasta de sud-est a Chinei, la fel ca şi alţi părinţi care au vorbit cu The Epoch Times, crede că aceste cazuri de diabet nu sunt incidente izolate. Copilul ei de 3 ani, acum în stare de dependenţă de insulină, a început să se confrunte cu urinări frecvente în timpul noapţii începând cu luna martie, la o lună după ce a primit prima doză de vaccin anti-COVID-19. După o altă injecţie cu vaccinul Sinovac în martie, urmată de o injecţie cu vaccin meningococic, el a fost trimis la spital timp de două săptămâni pentru cetoacidoză diabetică, o acumulare de acizi în sânge cunoscuţi sub numele de cetone care poate pune viaţa în pericol.

"Când ne-am dus să cumpărăm dispozitive de testare a glicemiei, un vânzător ne-a întrebat surprins: 'Voi îl luaţi pentru copilul dumneavoastră? Este din cauza vaccinului?'. Chiar şi ei erau la curent cu această chestiune", a spus ea.

Comisia Naţională de Sănătate din China, precum şi filialele provinciale din Zhejiang, Henan şi Fujian nu pot fi contactate telefonic pentru comentarii. The Epoch Times a contactat Sinovac, Sinopharm şi Chongqing Zhifei Biological Products Co., compania-mamă a Anhui Zhifei Longcom Biopharmaceutical, în legătură cu acuzaţiile părinţilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură