Cooptarea PP-DD la guvernare amânată. PSD mizează pe alianţe parlamentare şi în teritoriu

Dan Diaconescu vs Victor Ponta
Dan Diaconescu vs Victor Ponta (Ioana Florea Nuţ / Epoch Times România)

Preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că în opinia sa sunt şanse foarte mici să se mai discute despre cooptarea PPDD la guvernare.

"Cred că sunt şanse foarte mici să mai discutăm de cooptarea la guvernare a PPDD, nediscutând niciodată într-un mod serios. A fost o întâlnire preliminară care a avut ca obiectiv judeţele unde putem construi majorităţi", a afirmat Dragnea.

Negocierile dintre PSD şi PP-DD pentru semnarea protocolului privind cooptarea reprezentanţilor PP-DD în componenţa Guvernului au fost sistate datorită reacţiei UDMR şi UNPR. UDMR a anunţat că este împotriva cooptării membrilor PP-DD în componenţa Guvernului pe motivul că acest lucru ar dăuna imaginii Executivului, iar UNPR a declarat că nu participă la astfel de discuţii. Astfel că, social-democraţii nu mai oferă Simonei Man, preşedintele PP-DD, postul de ministru delegat pentru românii de pretutindeni, care în momentul de faţă este ocupat de Bogdan Stanoevici.

PSD şi PP-DD ar putea face o înţelegere mai puţin răsunătoare. PSD nu ar mai putea fi acuzat că face o alianţă imorală cu Dan Diaconescu, pe când fostul şef al OTV nu ar mai trebui să răspundă întrebărilor incomode că s-a aliat cu „ciocoii”.

Ar putea fi convenabilă o înţelegere şi pentru PP-DD în cazul în care aceştia ar primi posturi de secretar de stat, care eventual vor fi ocupate de „apolitici” numiţi la recomandarea PP-DD, precum şi unele poziţii la nivel local. Discuţiile cu PSD vizează şi poziţii în „eşalonul trei” al guvernării, au declarat, pentru „Evenimentul zilei” surse politice.

Majorităţi în judeţe

Victor Ponta a declarat că, în teritoriu, PDL şi PNL vor deţine majoritatea în aproape toate judeţele, astfel încât PSD încearcă să facă alte alianţe şi vizează în acest context PP-DD-ul, deoarece numai PPDD mai are reprezentanţi în consiliile judeţene.

Fiind întrebat care e stadiul negocierilor dintre PSD şi PPDD, vicepremierul Liviu Dragnea a spus că în acest moment sunt cinci judeţe unde s-au constituit majorităţi împreună cu PP-DD. "Mai sunt 10-11 judeţe unde este posibil să se realizeze majorităţi. Cred că ne putem vedea săptămâna viitoare cu PPDD să analizăm ce s-a întâmplat în această perioadă în ce priveşte posibila constituire a majorităţilor în teritoriu", a declarat Dragnea.

Susţinere parlamentară

Premierul a afirmat că este posibil ca PSD să facă şi o alianţă la nivel parlamentar cu PPDD, dacă au opinii comune în proiecte legislative comune.

Liviu Dragnea afirmase anterior că discuţia cu PPDD rămâne deschisă în ceea ce priveşte colaborarea parlamentară. "Dacă de la nivel local putem extinde o colaborare la nivel parlamentar pe anumite poriecte de legi cu care putem fi de acord, de ce nu? Rămâne în continuare deschisă discuţia petru colaborarea în plan local şi în plan parlamentar, dar repet, ne interesează în primul rând colaborarea în plan judeţean pentru că solicitările au venit în primul rând de la colegii noştri din teritoriu".

Scutaru: Legea amnistiei - dovadă de ipocrizie

Referitor la Legea amnistiei, vicepremierul Liviu Dragnea, a declarat, vineri, că nimeni de la PSD nu negociază cu PP-DD Legea amnistiei, acesta arătând că social-democraţii şi-au exprimat punctul de vedere în această privinţă.

"Nu negociază nimeni de la noi cu PP-DD Legea amnistiei. Noi ne-am spus punctul de vedere pe Legea amnistiei şi e suficient", a spus Dragnea. Solicitat să comenteze faptul că preşedintele fondator al PP-DD, Dan Diaconescu, susţine această lege, Dragnea a precizat: "Asta e cu totul altceva, că domnul Dan Diaconescu susţine mai multe legi, este dreptul domniei sale, că domul Liviu Neagu susţine şi mai multe legi, este dreptul domniei sale. Unde este legătura cu PSD?".

Atunci când o jurnalistă a afirmat că la postul la care lucrează secretarul general al PP-DD, Liviu Neagu, ar fi susţinut că Legea amnistiei se discută în cadrul negocierilor cu PSD, Dragnea a spus că aceasta este o minciună şi că, de fapt, Neagu nu a spus aşa ceva.

George Scutaru, liderul deputaţilor PNL, a declarat că PSD ar trebui ca parlamentul să voteze săptămâna viitoare respingerea proiectului privind amnistia şi graţierea, dacă preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, susţine că nu le-a negociat cu PPDD.

"Am văzut declaraţia vicepremierului Liviu Dragnea, care neagă negocierile dintre PSD şi PP-DD pe tema Legii amnistiei. Dacă într-adevăr această controversată lege nu reprezintă o miză politică pentru PSD şi aliaţii săi este foarte simplu ca luni, în Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, PSD să propună ca proiectul legii amnistiei şi graţierii, care are termenul de raport depăşit la Comisia juridică de la 1 februarie, să fie pus marţi pe ordinea de zi la votul final pentru a fi respins", a susţinut Scutaru.

Liderul deputaţilor liberali a afirmat că liberalii au propus acum o lună respingerea legii, însă la acel moment PSD s-a opus.

"Orice declaraţie a lui Dragnea sau a oricărui alt lider PSD pe acest subiect nu este decât o dovadă de ipocrizie. PSD are nevoie de Legea amnistiei şi graţierii ca de aer şi într-un moment oportun va încerca să o promoveze, asumându-şi toate riscurile de imagine interne şi internaţionale", a precizat Scutaru.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne