Contradicţii între directorul Tarom şi ministrul transporturilor
alte articole
Directorul general al companiei Tarom, Christian Edouard Heinzmann, a declarat că operatorul aerian vrea să-şi standardizeze flota de avioane, care ar trebui să scadă în următorii doi ani, după ce ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a afirmat că Tarom trebuie să se dezvolte prin achiziţii. "Trebuie să avem o flotă standardizată, asta însemnând ca toate avioanele să aibă aceeaşi configuraţie. (...) Trebuie să facem o operaţiune de «phase in/ phase ouţ», adică să schimbăm flota actuală cu una nouă", a spus Heinzmann, la o întâlnire cu presa.
El a explicat că în prezent flota Tarom are mai multe tipuri de avioane, iar o uniformizare a acesteia ar reduce costurile cu combustibilul cu 35% şi ar permite o utilizare mai ridicată a aeronavelor. Operaţiunile de negociere cu producătorii pentru această operaţiune ar putea fi iniţiate în 2014, modificările urmând să fie însă făcute cu aprobarea Ministerului Transporturilor, potrivit sursei citate.
Şeful Tarom a spus că operatorul aerian ar trebui să aibă 20 de avioane în următorii doi ani, faţă de 24 de unităţi în prezent. Flota companiei este compusă din aeronave Boeing 737, Airbus A 318, Airbus A 310, ATR 72 şi ATR 42.
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu declarase în aceeaşi zi că Tarom trebuie să îşi mărească flota de avioane, prin achiziţii sau închirieri, pentru a-şi putea dezvolta activitatea. "Deocamdată discutăm. Da, trebuie să cumpere sau să închirieze Tarom avioane noi. (...) Există dorinţa de a dezvolta compania, nu poţi dezvolta o companie aeronautică decât mărindu-i activitatea. Nu-i poţi mări activitatea decât dacă ai un număr mai mare de avioane. Vrem să cumpărăm avioane noi şi să uniformizăm flota", a spus ministrul, după o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări.
Întrebat despre relaţia cu ministrul Transporturilor, Heinzmann a spus că s-a întâlnit de trei ori cu el. "Aş spune că am o relaţie bună, dar nu ştii niciodată", a adăugat reprezentantul Tarom.
Compania aeriană a înregistrat anul trecut 2,19 milioane de pasageri, nivel similar cu cel din 2011, iar capacitatea de transport pe cursele regulate s-a redus cu 5%.
Tarom a transportat anul trecut 2,03 milioane de pasageri pe toate cursele regulate, interne şi externe, restul provenind din curse charter şi pasageri code-share.
Gradul de încărcare a curselor Tarom a crescut la 66%, faţă de 61% în 2011.
Compania a fost înfiinţată în 1954 şi îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Tarom nu a mai obţinut profit din anul 2007, iar pierderile înregistrate în intervalul 2008-2011 totalizează 830 de milioane de lei.