Contractul Mistral cu Rusia 'nu ajută' Polonia să opteze pentru un furnizor francez de arme antirachetă
alte articole
Contractul privind livrarea de nave de război Mistral în Rusia 'nu ajută' Polonia să aleagă eventual un furnizor francez pentru sistemul său de apărare antiaeriană, este de părere ministrul apărării al Poloniei, Tomasz Siemoniak, informează AFP.
'Nu vă voi ascunde faptul că actualul 'context Mistral' nu ajută la luarea de decizii pozitive', a declarat Siemoniak, într-un interviu publicat luni în cotidianul Rzeczpospolita.
La sfârşitul lui iunie, compania franceză Thales şi cea americană Raytheon au fost alese de guvernul polonez ca singurii candidaţi în prezentarea de oferte pentru acest sistem, un contract estimat la circa 24 de miliarde de zloţi (5,8 miliarde de euro), desfăşurat pe zece ani.
'Suntem critici cu privire la o astfel de tranzacţie. Nimeni nu a ascuns acest fapt, inclusiv în faţa partenerilor noştri', a spus ministrul francez, subliniind, cu toate acestea, că Polonia nu face 'legătura' între acest contract, în prezent suspendat până la sfârşitul lui octombrie, şi alegerea furnizorului pentru sistemul său antiaerian.
Thales şi MBDA France, în consorţiu cu Eurosam, propun, în parteneriat cu grupul de armament polonez Polska Grupa Zbrojeniowa PGZ (PHO), sistemul SAMP/T, armat cu rachete Aster 30, în timp ce Raytheon propune sistemele sale Patriot, deja desfăşurate în nordul Poloniei.
'Nu vreau să joc rolul cuiva care pune condiţii Franţei. Am încredere că Franţa va lua o decizie înţeleaptă şi responsabilă, ştiind că este membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi cunoscând opinia altor aliaţi', a mai spus Siemoniak.
Spre deosebire de alte ţări europene, Polonia, membră a NATO din 1999 şi a Uniunii Europene (UE) din 2004, nu a sacrificat nimic din bugetul pentru Apărare din cauza crizei. Angajată într-un amplu program de modernizare a forţelor sale armate, ea intenţionează să cheltuiască în acest scop circa 140 de miliarde de zloţi (33,3 miliarde de euro) în timpul următorilor ani.
Contractul privind vânzarea către Rusia a doua nave Mistral, încheiat în iunie 2011 în timpul preşedinţiei lui Nicolas Sarkozy, a fost evaluat la circa 1,2 miliarde de euro. Navele Mistral sunt nave de război polivalente, care pot transporta elicoptere, tancuri, sau să adăpostească un stat-major.
Sever criticată de Washington şi alte ţări membre ale NATO, printre care ţările baltice şi Polonia, decizia de a livra Rusiei prima navă Mistral a fost amânată de preşedintele francez Francois Hollande pentru sfârşitul lui octombrie şi condiţionată de respectarea acordului de încetare a focului dintre Kiev şi separatiştii ucraineni susţinuţi de Moscova.