Consiliul JAI a fost anulat. Mai multe ţări se opun aderării României la Schengen

Consiliul JAI care era programat pentru săptămâna viitoare a fost anulat, din cauza lipsei de consens legat de aderarea României şi Bulgăriei la Schengen, Germania şi Belgia alăturându-se poziţiei Olandei, susţin surse europene.
(BEN BORG CARDONA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
11.09.2012

Consiliul JAI, care era programat pentru săptămâna viitoare a fost anulat din cauza lipsei de consens legat de aderarea României şi Bulgariei la Schengen, Germania şi Belgia alăturându-se poziţiei Olandei, susţin surse europene.

Aderarea celor două ţări la Schengen era singura chestiune care trebuia discutată la această întrunire, astfel că dacă nu s-a ajuns la nicio decizie s-a decis anularea Consiliului JAI. Următorul Consiliu va avea loc la data de 25 octombrie.

Aderarea României şi Bulgariei a fost decisă la Consiliul European din martie şi urma sa fie dezbătută la Consiliul JAI din septembrie, dar ca urmare a opoziţiei Olandei faţă de primirea acestor două ţări, agenda a fost schimbată.

Alături de Olanda, acum se opun aderării şi Belgia - în contextul alegerilor locale din octombrie - şi Germania, care a dat de înţeles prin declaraţiile ministrului de interne Hans-Peter Friedrich, că este sceptică privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Conform unor surse europene, aderarea ar fi putut fi luată în discuţie în urmă cu trei luni, când se pare că fusese pregătit terenul pentru o decizie pozitivă. Acum se pare că posibilitatea aderării acestor două state în acest an este minimă.

Ministrul de externe Titus Corlăţean declara la 5 septembrie pentru Realitatea TV că în 2011, deşi îndeplinise criteriile de aderare, România nu a fost primită în Schengen din raţiuni politice, astfel că, indiferent de evenimentele recente din ţară, obiectivul este dificil de atins şi anul acesta.

”Anul trecut, Comisia Europeană şi majoritatea statelor membre au spus: România a îndeplinit criteriile de aderare, cu eforturi, cu buget alocat, eforturi depuse de mai multe guvernări la rând. Şi cu toate astea n-am intrat. De ce? Au fost unul, două state care s-au opus din raţiuni de politică internă”, a declarat Titus Corlăţean, întrebat cum influenţează situaţia referendumului de suspendare a preşedintelui decizia privind aderarea României la Schengen.

Titus Corlăţean a mai precizat că poziţia Olandei, care este în campanie electorală, a rămas neschimbată. ”Deci, cu, fără referendum, ar fi fost un element de dificultate”, a susţinut acesta, adăugând că este datoria României să continue demersurile pentru ca acest subiect să fie pe agenda Consiliului JAI, ”în speranţa ca prin demersurile pe care le facem şi în zilele următoare pe diferite niveluri să putem obţine un rezultat pozitiv”. ”Nu spun că este simplu, nu spun că este cel mai probabil, spun că e de datoria noastră să facem eforturi până la capăt”, a încheiat Titus Corlăţean.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor