Consiliul Europei şi Rusia ajung la un compromis provizoriu
alte articole
Franţa şi Germania au ajuns la un compromis care va permite Rusiei să revină în Consiliul Europei (CE), după ce miniştrii de externe din cele 47 de state membre şi-au reluat summitul de două zile în Helsinki, potrivit Deutsche Welle.
Delegaţia rusă s-a confruntat cu sancţiuni la CE din cauza anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014. Una dintre măsuri a fost anularea dreptului de vot al reprezentanţilor Rusiei, lucru care i-a făcut pe aceştia să boicoteze sesiunile plenare ale Consiliului.
Vineri, Consiliul a adoptat o declaraţie în care a afirmat că “toate statele membre ar trebui să aibă dreptul să participe în mod egal” în CE. De asemenea, declaraţia mai susţine că membrii CE “vor accepta ca delegaţiile tuturor statelor membre să poată participa” la întâlnire din luna iunie.
“Nu am intenţionat să ieşim din Consiliul Europei, aşa cum au circulat unele zvonuri”, a declarat ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov. “Nu evităm niciunul dintre angajamentele noastre, inclusiv cele financiare”.
În 2017, Rusia a suspendat contribuţiile financiare, provocând Consiliului Europei un gol bugetar anual de aproximativ 33 milioane de euro. Rusia ar putea fi suspendată din CE luna viitoare pentru neachitarea taxelor de membru.
Activiştii de drepturile omului doresc ca Rusia să facă parte din CE
Diverşi activişti de drepturile omului sunt îngrijoraţi că suspendarea sau expulzarea Rusiei din Consiliul Europei, care este o organizaţie non-UE de promovare a drepturilor omului, ar putea avea un efect dezastruos asupra societăţii civile din Rusia. CE răspunde de alegerea judecătorilor Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi cel mai mare procentaj al cazurilor acestei instanţe provin din Rusia. Alţii se îngrijorează că revocarea statutului de membru al Rusiei ar putea duce la reactivarea pedepsei capitale în ţară.
“Normalizarea” acţiunilor Rusiei
Ucraina a declarat că este nemulţumită de semnalele de reconciliere dintre Rusia, Franţa şi Germania. În semn de protest, ministrul ucrainean de Externe, Pavlo Klimkin, a decis să trimită adjunctul ministului de Externe la Helsinki.
Într-un mesaj postat pe Facebook, Klimkin a mai declarat că suspendarea sancţiunilor în CE va începe procesul de a considera ca a fi “normal” tot ce a făcut Rusia.
“Şi dacă unii oameni din Europa răspund la şantajul Kremlinului şi îşi ascund capul în nisip, foarte curând s-ar putea să nu mai rămână nimic din Consiliul Europei şi, în cele din urmă, nici din valorile europene”, a precizat oficialul ucrainean.