Consens pe marginea rezoluţiei privind Siria: Ne-am poziţionat cu toţii de partea corectă a istoriei (Serghei Lavrov)
Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat, după aproape doi ani de dispute şi divergenţe, o 'rezoluţie istorică' cu privire la Siria. La baza acestei rezoluţii se află iniţiativa Rusiei privind stabilirea unui control internaţional asupra armelor chimice siriene, în scopul distrugerii acestora. Imediat după votul din Consiliul de Securitate al ONU, şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a acordat un amplu interviu cotidianului Kommersant.
Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a calificat acordul pe marginea Siriei drept 'istoric', în timp ce ministrul francez de externe Laurent Fabius a declarat că 'în sfârşit Consiliul de Securitate al ONU şi-a îndreptăţit menirea'. În acest sens, Lavrov subliniază că, potrivit unei vechi tradiţii diplomatice, după înregistarea unui consens fiecare scoate în evidenţă ce i se pare necesar. Astfel, şi Rusia subliniază că în rezoluţie nu este menţionat capitolul 7 al Statutului ONU (care admite utilizarea forţei). 'În aceasta a constat intriga principală', a declarat Lavrov.
De asemenea, Rusia subliniază că Damascul s-a raliat benevol la Convenţia internaţională privind interzicerea armelor chimice, tot benevol a solicitat ca această convenţie să se aplice mai devreme decât este prevăzut - nu peste o lună, ci imediat - şi în mod operativ, înainte de termenul prevăzut, fără a deveni încă în mod oficial membru al convenţiei, a oferit informaţii complete privind rezervele sale de arme chimice.
Acest obiectiv, de a face totul pentru ca rezervele de arme chimice care mai sunt în lume să fie anihilate, luate sub control internaţional şi ulterior distruse, a fost trasat de preşedintele rus Vladimir Putin după întrevederea avută cu liderul american Barack Obama, la Sankt Petersburg, a precizat Lavrov în interviu.
Totodată, potrivit lui Serghei Lavrov, pentru Rusia este principial important să sublinieze că, în rezoluţia sa, Consiliul de Securitate al ONU i-a menţionat pe cei responsabili pentru procedurile de distrugere a armelor chimice, inclusiv pentru asigurarea securităţii personalului care va lucra acolo. Astfel, de acest lucru se face responsabil în primul rând guvernul sirian, dat fiind faptul că el poartă în primul rând răspunderea pentru securitatea pe teritoriul său. Totuşi, responsabilitatea este pusă şi pe umerii opoziţiei, căreia i se cere să coopereze în cadrul tuturor proceselor ce se vor desfăşura pe teritoriile pe care le controlează.
Un alt moment important este, în opinia lui Serghei Lavrov, acela că în rezoluţie se spune că nu se poate admite ca armele chimice să ajungă în mâinile unor subiecţi neoficiali, adică ale aceleiaşi opoziţii.
'Important este că rezoluţia corespunde în deplină măsură acelor acorduri care au fost înregistrate cu John Kerry la Geneva. În conformitate cu acestea, principala structură însărcinată cu ţinerea sub control, inventarierea şi determinarea căilor de distrugere a rezervelor de arme chimice ale Siriei este Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), care şi-a luat propria decizie strict profesională cu câteva ore înainte de votul din Consiliul de Securitate al ONU', a precizat şeful diplomaţiei ruse pentru Kommersant.
În ceea ce priveşte 'maratonul de trei zile de negocieri' de la Geneva, acesta a avut ulterior nevoie de alte două săptămâni pentru punerea de acord a unor aspecte. În acest sens, Lavrov explică faptul că la Geneva nu s-a convenit asupra unui document juridic, cu termene precise, utilizat în deciziile oficiale ale organizaţiilor internaţionale. 'Limbajul de la Geneva, chiar dacă era maxim apropiat de aceste termene, avea nevoie de detaliere', a explicat Lavrov.
În al doilea rând, constată ministrul de externe al Rusiei, 'a apărut aspiraţia partenerilor americani de a reveni din nou la capitolul 7'. 'Am fost nevoiţi să mai alocăm ceva timp negocierilor. În final, sunt mulţumit că am rămas fideli acordurilor de la Geneva, de o importanţă-cheie', afirmă şeful diplomaţiei ruse.
În pofida faptului că SUA continuă să afirme că deţin 'mii de dovezi' potrivit cărora episodul cu utilizarea de arme chimice din 21 august este 'mâna regimului de la Damasc', Rusia, dimpotrivă, are dovezi, obţinute de la sirieni şi surse independente, care duc la concluzia că acel atac a fost 'mâna opoziţiei'. 'Şi avem serioase bănuieli că asemenea încercări continuă', a atenţionat Lavrov.
După cum precizează ministrul rus de externe, un prim grup format din 10-12 inspectori ai OIAC se va deplasa în Siria şi va lua contact cu guvernul de la Damasc. Inspectorii au o listă de obiective ale programului militar chimic, oferită de guvernul sirian. Această listă este declarată satisfăcătoare, dar dacă inspectorii vor avea întrebări suplimentare, partea siriană va trebui să răspundă la ele.
Ulterior, inspectorii vor stabili cât personal ar mai trebui adus la aceste obiective. De securitatea acestor oameni se vor ocupa în primul rând autorităţile siriene, însă rezoluţia cere ca şi opoziţia să nu pună în pericol, pe teritoriile pe care le controlează, viaţa inspectorilor.
Apoi, în funcţie de rezultatele primelor inspecţii, va fi prezentat un raport al secretarului general al ONU, referitor la paşii ce trebuie urmaţi. În raport se va mai spune ce fel de prezenţă internaţională ar putea fi necesară.
Potrivit lui Lavrov, specialiştii urmează să decidă unde şi cum să fie distruse armele chimice siriene: care pot fi distruse la faţa locului, care să fie transportate pentru a fi distruse în alte ţări. După cum subliniază oficialul rus, a fost extrem de important ca acest punct să fie menţionat în rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU, în condiţiile în care Convenţia pentru interzicerea armelor chimice nu prevede posibilitatea scoaterii acestora de pe teritoriul ţării unde au fost fabricate. 'Acum, însă, avem toate variantele', a subliniat şeful diplomaţiei ruse.
Distrugerea armelor chimice siriene va necesita fonduri, iar Federaţia Rusă este dispusă să acorde sprijin financiar acestei operaţiuni. 'Însă, cel mai important este că Rusia va participa în mod obligatoriu, cu personal, la activitatea de inspecţie şi la alte forme de prezenţă internaţională care ar putea fi propuse de ONU', a subliniat Lavrov.
În ceea ce priveşte dialogul ruso-american, chiar dacă în mod periodic apar unele divergenţe, aproape întotdeauna 'acestea pot fi depăşite şi nu exercită o influenţă ireversibilă asupra direcţiei generale de dezvoltare a cooperării' dintre Rusia şi SUA, este de părere Serghei Lavrov. 'Vedeţi cât de repede ne-a unit obiectivul soluţionării problemei privind armele chimice din Siria, pentru a nu admite ca acestea să ajungă în mâinile teroriştilor, ceea ce ar avea urmări imprevizibile', a subliniat acesta în interviu.
În context, Lavrov aminteşte că în timpul întrevederii pe care a avut-o cu Vladimir Putin la Loch Earn, în iunie, Barack Obama a declarat că relaţiile ruso-americane sunt cele mai importante relaţii bilaterale din lume, lucru reiterat nu o dată de John Kerry. 'De aceea, avem senzaţia că americanii par să înţeleagă importanţa cooperării noastre. Suntem deschişi pentru ea exact atât cât sunt deschişi cei de la Washington', a spus Lavrov.
Mulţi afirmau până nu demult că, în problema siriană, Rusia 'se află de cealaltă parte a istoriei', pentru ca acum mulţi să considere că ea i-a salvat practic pe Obama şi Orientul Mijlociu (OM) de un mare război. Cu toate acestea, după cum constată Lavrov, 'mulţi politicieni, mai ales în Occident, iubesc lozincile răsunătoare' şi 'trebuie evitate extremele'.
'Aş evita declaraţiile emoţionale şi patetice. Dacă cei care au urmărit obiectiv situaţia vor încerca să evalueze ceea ce s-a întâmplat în problema siriană, ei vor ajunge, probabil, la concluzia că noi toţi ne-am poziţionat de 'partea corectă' a istoriei. Chiar dacă partenerii noştri au avut ezitări, atunci când acuzau Rusia că nu se poziţionează corect. În final, americanii înşişi au înţeles, probabil, unde ar fi putut ajunge dacă s-ar fi poziţionat de partea istoriei care li se părea lor 'corectă'. De altfel, aceasta este o caracteristică firească a omului, politicianului şi diplomatului: să acţioneze prim metoda încercărilor şi greşelilor. Important este că, în situaţia dată, noi am virat spre partea absolut corectă a istoriei şi am făcut în aşa fel ca în întreaga lume să se înregistreze un consens în jurul schemei elaborate de noi, aprobată de OIAC, de Consiliul de Securitate al ONU şi care este, în mare măsură, parte a politicii Siriei însăşi, devenită membră a Convenţiei pentru interzicerea armelor chimice', a declarat Serghei Lavrov.
În pofida faptului că John Kerry a ţinut să sublinieze că SUA nu au renunţat definitiv la opţiunea utilizării forţei armate în Siria, Lavrov este optimist şi aminteşte că, 'potrivit tradiţiei, americanii nu spun niciodată că nu vor face ceva anume'. 'Expresia lor preferată este 'toate opţiunile rămân pe masă'. Să dea Domnul ca ele să rămână pe masă şi ca nimeni să nu le ia de acolo şi să le pună în aplicare. Vom face tot posibilul ca aşa să şi fie', a conchis şeful diplomaţiei ruse.