Consens european impotriva folosirii cianurilor in minerit
"Clubul Cianuristilor" din Romania incearca sa impiedice adoptarea in Parlamentul European a unei legislatii anticianuri in minerit.
Parlamentul European a organizat in data de 21.04.2010 o prima dezbatere asupra unei rezolutii prin care se solicita Comisiei Europene initierea legislatiei pentru interzicerea utilizarii cianurilor in procesul de minerit. Desi votul asupra rezolutiei va avea loc in luna mai deja s-a creat o opinie dominanta care pune accent pe protejarea mediului si nu pe exploatarea iresponsabila a resurselor minerale.
Partidul Verde din Romania saluta crearea unui larg consens asupra acestei probleme la nivelul Parlamentului European. Grupul parlamentar al Verzilor Europeni a sustinut activ aceasta initiativa, impreuna cu majoritatea celorlalte grupuri politice: Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor Europeni, Grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, Grupul Confederal al Stangii Europene Unite - Stanga Verde Nordica si Grupul Europa Libertatii si Democratiei.
Partidul Verde din Romania a fost activ la nivel european in aceasta directie promovand la nivelul Partidului Verde European(Grupul Verzilor din Parlamentul European) doua Rezolutii, prima privind Proiectul de la Rosia Montana si una privind Interzicerea mineritului pe baza de cianuri(acest subiect fiind ridicat prima data de Partidul Verde din Romania pentru dezbateri in Parlamentul European).
Salutam initiativa domnilor János Áder si László Tőkés de a propune aceasta rezolutie precum si suportul oferit de catre un mare numar de parlamentari. Tinem de asemenea sa identificam europarlamentarii romani, membri ai “Clubului Sustinatorilor utilizarii Cianurii in Romania”, care s-au opus aprobarii acestei rezolutii: Marian Jean Marinescu, Cristian Preda, Elena Basescu, Iosif Matula si Traian Ungureanu. Acesti parlamentari europeni nu s-au aliniat opiniei exprimate de catre majoritate parlamentarilor ci unor meschine interese de partid.
O mare parte din parlamentarii Grupului Partidului Popular European a sustinut rezolutia.Aceasta dezbatere a aratat cat de izolat este Partidul Democrat Liberal la nivel european, in interiorul si in afara grupul politic din care face parte. Insistenta cu care acest partid a sustinut proiectul de la Rosia Montana impotriva consensului politic european ridica semne de intrebare serioase asupra motivelor care stau la baza acestei decizii.
Partidul Verde din Romania solicita Partidului Democrat Liberal, principalul promotor al acestui proiect sa isi reconsidere pozitia si sa se alinieze pozitiei dominante prin care se alege protejarea mediului in detrimentul practicilor de minerit periculoase.
Sursa: