Congresul SUA, pregătit să acţioneze împotriva Rusiei. Se aşteaptă un semnal clar din partea lui Trump

Congresul Statelor Unite ale Americii (blogs.voanews.com)
Redacţia
10.07.2025

Cei doi lideri republicani ai Congresului SUA, Mike Johnson şi John Thune, au declarat miercuri că sunt pregătiţi să adopte noi sancţiuni împotriva Rusiei în această lună, după ce preşedintele Donald Trump a transmis, în cursul săptămânii, că este dispus să exercite presiuni asupra Moscovei pentru a pune capăt războiului din Ucraina, informează POLITICO.

„Vladimir Putin a demonstrat că nu este dispus să fie rezonabil şi să discute serios despre negocierea păcii, iar eu cred că trebuie să-i transmitem un mesaj – aceasta este opinia mea”, a declarat preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, într-o discuţie cu jurnaliştii.

La rândul său, liderul majorităţii din Senat, John Thune, a vorbit despre „progrese substanţiale” în colaborarea cu Casa Albă pentru elaborarea unei legi care, potrivit acestuia, „va consolida influenţa preşedintelui Trump la masa negocierilor şi va contribui la încetarea vărsării de sânge în Ucraina”. Thune a declarat în plenul Senatului că se aşteaptă ca proiectul de lege să fie pregătit pentru vot în următoarele săptămâni, înainte ca senatorii să plece în vacanţa prelungită din august.

„Senatorii republicani sunt hotărâţi să colaboreze cu Camera Reprezentanţilor şi cu Casa Albă pentru a adopta această lege în Congres şi a o trimite pe biroul preşedintelui”, a subliniat Thune.

Un proiect de lege privind sancţiunile, redactat de senatorii Lindsey Graham (republican, Carolina de Sud) şi Richard Blumenthal (democrat, Connecticut), a strâns deja peste 80 de susţinători. Totuşi, Thune a menţionat că aşteaptă un semnal clar din partea lui Trump înainte de a merge mai departe cu iniţiativa.

Graham a declarat marţi că a inclus în proiectul legislativ o marjă suplimentară de flexibilitate pentru Trump, permiţându-i să suspende unele sancţiuni în contextul negocierii unui posibil acord de încetare a focului şi de pace. Deşi a fost vag în privinţa detaliilor, Graham a precizat că legea conţine deja o clauză de derogare prezidenţială valabilă 180 de zile şi că Trump ar putea solicita o a doua derogare, sub rezerva unui mecanism de supraveghere din partea Congresului.

Johnson a declarat că nu a fost informat cu privire la detaliile proiectului legislativ, dar a recunoscut că există „interes” în Camera Reprezentanţilor pentru adoptarea unor măsuri. „Aşa că vom vedea ce urmează”, a adăugat el.

Senatul va rămâne în sesiune până la 1 august, în timp ce Camera Reprezentanţilor va încheia lucrările cu o săptămână mai devreme, înainte de vacanţa de vară.

Întrebat despre calendarul legislativ, Johnson a evitat să ofere detalii:

„Este o chestiune nouă, abia apărută. Voi discuta cu liderul Thune despre acest subiect.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor