Germania este gata să plătească pentru sistemele Patriot fabricate în SUA destinate Ucrainei

Noul cancelar german, Friedrich Merz (Facebook - Friedrich Merz)
Redacţia
11.07.2025

Germania intenţionează să achiziţioneze sisteme de apărare antiaeriană Patriot fabricate în SUA pentru a le livra Ucrainei, a declarat joi cancelarul Friedrich Merz, în contextul în care Kievul caută urgent o protecţie aeriană mai puternică pe fondul escaladării atacurilor cu rachete şi drone ruseşti, informează DPA.

„Am discutat acest lucru cu preşedintele [Donald] Trump joia trecută şi i-am cerut, de asemenea, să furnizeze aceste sisteme”, a declarat Merz la o conferinţă privind reconstrucţia Ucrainei, desfăşurată la Roma.

Miniştrii Apărării din ambele ţări negociază un posibil acord, dar nu s-a luat încă o decizie finală, a spus Merz.

Liderul german a menţionat că SUA are nevoie de unele dintre sistemele Patriot disponibile pentru propria apărare, fără a preciza câte sisteme intenţionează să achiziţioneze Berlinul.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat însă ulterior că Germania a acceptat să plătească pentru două sisteme Patriot.

„Germania este gata să plătească pentru două dintre ele, există deja un acord”, a declarat Zelenski la Roma.

Potrivit acestuia, Norvegia s-a angajat, de asemenea, să achiziţioneze un alt sistem Patriot şi să îl livreze Ucrainei.

Săptămâna aceasta, Trump, exprimându-şi nemulţumirea faţă de refuzul preşedintelui rus Vladimir Putin de a se angaja în mod semnificativ în negocierile de pace, a declarat că a aprobat livrarea de arme defensive către Ucraina.

Ulterior, el a declarat că dorinţa Ucrainei de a primi sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot va fi evaluată.

Germania, care utilizează şi ea sistemele Patriot, a furnizat Ucrainei mai multe sisteme de apărare aeriană, dar sistemele Patriot sunt considerate cele mai moderne şi eficiente.

Sistemul este capabil să intercepteze avioane, rachete balistice şi rachete de croazieră la o distanţă de aproximativ 100 de kilometri şi la o înălţime de până la 30 de kilometri.

Nu renunţăm

Anterior, Merz a promis solidaritate continuă cu Ucraina în cadrul reuniunii de două zile de la Roma, menită să discute modalităţi de finanţare a reconstrucţiei, în contextul continuării atacurilor ruseşti.

„Sprijinul nostru pentru ţara dumneavoastră este neclintit”, i-a spus Merz preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a alăturat şi el reuniunii aliaţilor Kievului în capitala italiană.

Adresându-se lui Putin, liderul german a declarat: „Nu renunţăm. Rusia trebuie să înţeleagă că nu va învinge pe plan militar”.

Merz a făcut apel şi la Trump să nu abandoneze Europa, întrucât angajamentul Washingtonului faţă de apărarea Ucrainei rămâne neclar după o serie de schimbări de poziţie de la revenirea lui Trump la Casa Albă în ianuarie.

„Rămâneţi alături de noi şi de europeni. Suntem pe aceeaşi lungime de undă. Şi căutăm o ordine politică stabilă în această lume”, a spus Merz.

Discuţii despre cooperarea germano-ucraineană în domeniul armamentului

Între timp, Merz şi Zelenski au discutat despre intensificarea cooperării în domeniul armamentului, au declarat joi oficialii ucraineni.

„L-am informat pe Friedrich despre atacurile ruseşti din trecut şi i-am spus despre dronele interceptoare care deja doboară zeci de drone Shahed într-un singur atac”, a scris Zelenski pe reţelele de socializare.

La întâlnirea de la Roma, el i-a mulţumit lui Merz pentru disponibilitatea sa de a investi în extinderea producţiei ucrainene.

Potrivit unui comunicat, subiectele discuţiilor au fost situaţia de pe „câmpul de luptă”, colaborarea cu aliaţii şi apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană.

Zelenski a subliniat că trupele ruse nu au obţinut niciun succes pe front, în ciuda atacurilor care au provocat numeroase victime.

Întâlnirea de la Roma a avut loc în contextul celei de-a patra conferinţe de reconstrucţie a Ucrainei devastate de război. Ţara est-europeană se apără de invazia rusă de mai bine de trei ani, cu ajutorul Occidentului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor