Congresul Internaţional al Psihiatriei, deschis la Bucureşti [video]
Miercuri la Bucureşti s-a deschis Congresul Asociaţiei Internaţionale a Psihiatriei (WPA), care aduce în România somităţi internaţionale în domeniul sănătăţii publice, al medicinei de familie şi bineînţeles al psihiatriei.
Anul acesta, notabil, congresul propune o schimbare totală de paradigmă, printr-o abordare trans-disciplinară, integrată, care să rezolve imensele costuri ale bolilor psihiatrice.
Bolile psihiatrice sunt un adevărat flagel al lumii moderne. 1 din 4 oameni vor dezvolta o boală psihiatrică pe parcursul vieţii lor. Peste 50% dintre problemele psihiatrice sunt tratate de medicina primară, astfel că devine absolut necesar ca psihiatrii şi personalul de medicină primară să conlucreze, afirmă preşedintele WPA, Dinesh Bhugra.
“Există o nevoie teribilă de justiţie socială pentru cei care suferă de boli psihiatrice(…) Ei nu beneficiază de aceleaşi oferte de joburi, de locuinţe şi împotriva lor există o mare discriminare” a mai afirmat dl Bhugra.
Dr. Elliot Sorel cel mai celebru psihiatru român, care a fost ani de-a rândul preşedintele WPA şi promotor al conceptului global mental health pune accent pe dimensiunea economică a bolilor în general, a sistemului medical actual, pe care îl consideră nesustenabil din cauza costurilor.
Dr. Sorel propune la rândul său o abordare integrată. “creierul este marele integrator”, afirmă psihiatrul de origine română.
“Ne referim la gândirea, comportamentul şi sentimentele noastre. Astfel că bolile mentale sunt definite prin prisma acestor trei factori – gânduri, sentimente, comportament. Dar atenţie, acestea trei nu există în izolare. Interacţionează între ele, şi cu alte lucruri. Creierul, marele integrator, interacţionează cu întregul corp, cu alţi oameni, mediu, natura, etc. “