Conflictul Aliyun-Android - piratarea aplicaţiilor şi cenzura din China
alte articole
Totul a început joi seara, când CNET şi alte media cu teme tehnologice au publicat citate dintr-un comunicat al Alibaba - gigantul software din China - care susţine că Google a spus partenerului său de hardware să oprească lansarea unui smartphone ce folosea sistemul de operare al celor de la Alibaba, Aliyun.
"Partenerul nostru a fost notificat de Google că dacă produsul va folosi sistemul de operare Aliyun, Google Android va înceta cooperarea şi acordarea de alte tehnologii licenţiate partenerului nostru", susţinea declaraţia Aliyun.
În câteva ore, medii importante cu teme tehnologice au republicat citatul, unele adăugând propria interpretare cum că Google nu îşi mai respectă promisiunea cu privire la păstrarea Androidului ca platformă deschisă.
După o zi de tăcere, Google a răspuns oficial, mai întâi printr-o postare oficială pe blog în care se explică discrepanţa şi diferenţele dintre Aliyun şi Android, iar ulterior prin două postări Google din partea şefului Android, Andy Rubin, ultima dintre ele fiind adresată vicepreşedintelui internaţional al Alibaba, în care a spus: "Suntem de acord că sistemul de operare Aliyun nu mai face parte din ecosistemul Android şi nu sunteţi obligaţi să fiţi compatibil ... Cu toate acestea, adevărul este că Aliyun utilizează timpul de rulare, cadrul şi instrumentele Android. Iar magazinul dvs. de aplicaţii conţine aplicaţii Android (inclusiv aplicaţii Google piratate) ... ". Rubin a mai adăugat că "dacă doriţi să beneficiaţi de ecosistemul Android, atunci alegeţi să fiţi compatibil. Este uşor, gratuit şi chiar vă vom ajuta."
Deci cine avea dreptate şi cine nu? Oricare ar fi motivele pentru care Google a solicitat Acer să oprească lansarea smartphone-ului Aliyun, se pare că Google a împiedicat pe unul dintre partenerii săi de smartphone-uri să intre într-o mlaştină juridică privind sprijinirea încălcării drepturilor de autor.
Aplicaţii Android piratate
Android Police, un blog care raportează ştiri despre Android, a făcut unele cercetări şi a constatat că aplicaţii piratate Android se găseau din plin în magazinul de aplicaţii al Aliyun, declarând că "magazinul de aplicaţii al Aliyun pare să distribuie aplicaţii Android luate direct de la Play Store, care nu numai că pot fi descărcate pe dispozitivele Aliyun ca fişiere .apk, dar care au fost furnizate de terţi ce nu sunt implicaţi în dezvoltarea aplicaţiilor sau jocurilor. Ba mai mult, am primit confirmarea de la dezvoltatorii independenţi ai unora dintre aceste aplicaţii că ei nu şi-au dat consimţământul ca produsele lor să fie distribuite în magazinul de aplicaţii al Aliyun."
The Epoch Times a reuşit să confirme în mod independent că Aliyun "App Store" al celor de la Alibaba (un site doar în chineză) pare să conţină, într-adevăr, aplicaţii Android luate direct din Play Store-ul Google, inclusiv extrem de populara aplicaţie "Angry Birds Space". Se pare că aplicaţia a fost deja descărcată de peste 2300 de ori de la magazinul de aplicaţii al Alibaba până în momentul în care acest articol a fost publicat. Aplicaţiile au aceleaşi descrieri ca şi aplicaţia originală a editorului (traduse în chineză), precum şi exact aceleaşi capturi de ecran ca şi cele din magazinul oficial al Google, Play Store.
În plus, acestea sunt publicate sub ceea ce pare a fi un nume personal, în locul numelui editorului original. De exemplu, Angry Birds Space are listat "leiguang888" pe post de editor în App Store al Alibaba, în timp ce Google Play îl are listat pe editorul adevărat al jocului, Rovio. (Acelaşi "leiguang888" pare să fi publicat şi alte aplicaţii, un fapt remarcat şi de Android Police.)
Mai mult decât atât, Alibaba susţine că sistemul de operare Aliyun este "open source". Dar o navigare şi căutare sumară a site-ului Aliyun OS (în limba chineză), efectuată de doi angajaţi Epoch Times (unul dintre ei vorbitor fluent de chineză), nu au evidenţiat niciun link către o versiune open source sau vreo indicaţie de sursă disponibilă pentru sistemul de operare Aliyun. În schimb, site-ul principal al Android oferă un link către codul sursă pentru sistemul de operare Android chiar pe prima pagină.
O istorie a dezacordului
Google a lansat primul său sistem de operare Android open-source în septembrie 2008, iar sistemul de operare a avansat uimitor de la anunţarea sa, în special după 2010. Acesta are în prezent versiunea 4.1 (cunoscută sub numele neoficial de Jelly Bean). Săptămâna trecută, Google a raportat că peste 500 de milioane de dispozitive Android au fost activate şi că numărul creşte cu 1,3 milioane pe zi.
Google a avut o relaţie tumultoasă cu regimul comunist chinez din 2010, când şi-a închis în mod oficial magazinul din China şi s-a mutat din ţară, ca răspuns la ceea ce se crede a fi o încercare de hacking sprijinită de stat. Serviciile sale au fost periodic raportate ca inaccesibile şi deşi se presupune că aplicaţii gratuite sunt disponibile pe magazinul Google Play, proprietarii de smartphone-uri Android au fost de multe ori şocaţi să afle că Google Play este inaccesibil în China şi chiar blocat de furnizorii chinezi de servicii de Internet. China Unicom şi China Telecom au propriile magazine de aplicaţii pentru Android.
Partenerul mass-media al Epoch Times, New Tang Dynasty TV (NTD), publică aplicaţii atât pentru Android (pe Google Play), cât şi pentru Apple iphone (pe App Store). NTD, ca şi The Epoch Times, publică rapoarte cu privire la drepturile omului şi situaţia libertăţii de exprimare din China continentală. În mod ironic, Apple a informat NTD în iulie 2012 că va bloca aplicaţia sa din China, susţinând că conţinutul NTD era "ilegal în China." Până în prezent Google nu a indicat că a făcut-o sau că va bloca aplicaţia Android a NTD în China.
Cu toate acestea, chiar faptul că Google a refuzat să ţină seama de eforturile de cenzură ale Chinei înseamnă că liderii chinezi sunt agitaţi din două motive: în primul rând, ei nu pot opri creşterea în forţă a Google Android chiar şi în China. În al doilea rând, faptul că Google a refuzat să respecte politicile regimului chinez privind cenzura, înseamnă că PCC va trebui să găsească alte modalităţi de a bloca aplicaţiile critice la adresa sa - cum ar fi cea a NTD – pe care regimul le găseşte insuportabile şi împotriva politicilor sale de cenzură.
Introduceţi Alibaba - şi sistemul de operare Aliyun. Alibaba a anunţat sistemul de operare Aliyun la sfârşitul lunii iulie 2011. Acest lucru s-a întâmplat, în mod ironic, la doar câteva luni după ce inginerii de la NTD au început să lucreze la aplicaţia sa Android (aplicaţie ce a fost în cele din urmă lansată în octombrie 2011.)
Sistemul de operare Aliyun şi piaţa chineză
Despre Alibaba, care încă este o companie privată, s-a raportat că ar fi avut un venit de 2,8 miliarde de dolari în 2011 (numerele au fost dezvăluite prin Yahoo, care deţine o participaţie în Alibaba.) Prin urmare, aceasta este una din cele mai mari companii de software şi servicii web din China.
Alibaba nu a fost prima companie care a anunţat o versiune personalizată a Android în China. Baidu, motorul chinez de căutare, a anunţat Baidu Yi, care este considerată o versiune ramificată a Android. Ambele companii au parteneriate cu factorii locali de smartphone-uri din China şi se crede că sistemele lor de operare sunt folosite în multe cazuri. Wall Street Journal a raportat că din luna mai 2012 peste 1 milion de smartphone-uri Aliyun au fost vândute în China.
Dar disputa publică cu Android a început abia acum două zile, când Alibaba a lansat o declaraţie conform căreia Acer a fost constrâns de Google să nu folosească sistemul de operare Aliyun.
La rândul său, Google a răspuns printr-o postare oficială lungă pe blog-ul Android, susţinând că era preocupat de diferenţele de compatibilitate ale Android: "Imaginaţi-vă o situaţie ipotetică în care platforma de pe fiecare telefon vândut era doar puţin diferită. Dar destul de diferită încât Google Maps să funcţioneze normal pe un telefon, dar teribil de lent pe un altul." Ei au explicat că oricine pretinde că face un smartphone sau tabletă "Android" trebuie să treacă printr-un test de compatibilitate, pentru a putea numi produsele lor "compatibile Android."
Când Alibaba a anunţat sistemul de operare Aliyun cu un an în urmă, acesta a declarat că sistemul de operare era "complet compatibil cu aplicaţiile Android." Totuşi, într-o declaraţie prin e-mail trimisă către Wall Street Journal cu câteva zile în urmă, Alibaba a declarat că "Aliyun OS nu face parte din ecosistemul Android, astfel nefiind şi netrebuind să fie compatibil cu Android."
Rubin a declarat în cele două postări de pe Google că: "Pe baza analizei noastre a aplicaţiilor disponibile la http://apps.aliyun.com, platforma încearcă, dar nu reuşeşte să fie compatibilă" şi "magazinul dvs. de aplicaţii conţine aplicaţii Android (inclusiv aplicaţii Google piratate)" (într-o postare adresată vicepreşedintelui Alibaba.)
În mod ironic, utilizatorii chinezi au fost cei care au sprijinit puternic sistemul de operare Android, răspunzând prin comentarii la prima postare a lui Andy Rubin şi afirmând lucruri de genul "Ca chinez, eu nu susţin sistemul de operare Aliyun", "Eu niciodată nu voi cumpăra acel Ali-r***t", " aliyun este o porcărie".
Oricare ar fi situaţia, se pare că această dispută publică va fi prelungită. Iar Google pare să fi făcut ceea ce trebuia când a sfătuit Acer privind o posibilă încălcare a drepturilor de autor. Indiferent de rezultate, este clar că acest episod dezvăluie o perspectivă interesantă despre cum se fac afacerile în China.
Aşteptaţi-vă la informaţii suplimentare pe măsură ce cercetătorii vor analiza şi mai mult baza sistemului de operare şi a magazinului de aplicaţii Aliyun – dacă vor mai putea, evident.