Confiscarile de terenuri din sudul Chinei declanseaza 3 zile de revolte

Mii de rezidenti din 2 comune din sudul Chinei au protestat saptamana trecuta impotriva confiscarilor ilegalee de terenuri.
Peste 1.000 de oameni satul Wukan, provincia sudica chineza Guangdong, s-au inclestat cu politistii in 22 septembrie datorita faptului ca li s-au furat pamanturile de catre oficiali. (Weibo.com)
Cheryl Chen
28.09.2011

Mii de rezidenti din 2 comune din sudul Chinei au iesit pe strazi saptamana trecuta pentru a protesta impotriva confiscarilor ilegale de terenuri. Aceste tipuri de conflicte devin foarte comune pe intreg cuprinsul Chinei, un numar tot mai mare de sateni fiind fortati sa isi paraseasca pamanturile de catre persoane care se ocupa de afaceri imobiliare si oficialii locali care vand pamanturile pentru profituri imense.

Satul Wukan

Protestul initial din 21 septembrie din Wukan a fost declansat cand satenii au aflat ca una dintre ultimele bucati din pamantul satenilor a fost vanduta unui afacerist imobiliar si ca urmau sa inceapa unele activitati de constructie. Satenii furiosi s-au adunat in piata pentru a cere autoritatilor sa dezvaluie in 3 zile detaliile tranzactiilor de terenuri.

Satenii au acuzat oficialii satului ca le-au vandut in secret pamanturile. Ei au estimat ca peste 700 milioane de yuani (109 milioane de dolari) din banii destinati compensatiilor pentru terenurile confiscate au fost delapidati in ultimi 4 ani, conform VOA.

In dimineata urmatoare, autoritatile au adus ofiteri paramiliari si forte de ordine, precum si vehicule anti-revolta pentru a suprima protestul, dar au intampinat o rezistenta puternica din partea satenilor furiosi, care au rasturnat sapte sau opt masini de politie.

Sateanul Zhang din Wukan a spus ziarului Epoch Times ca politistii inarmati cu scuturi si bastoane au batut sateni. Un politist a declarat ca au primit ordin “sa-i bata pe toti cei care sunt acolo”.

Un alt satean, pe nume Cai, a relatat postului de televiziune New Tang Dynasty (NTD) ca doi copii au fost batuti si unul a fost serios ranit avand nasul rupt.

Un satean care a vorbit cu conditia anonimatului, a relatat ziarului The Epoch Times ca el a auzit ca politia a batut o fetita de 13 ani pana au omorat-o. Tsing Tao Daily a raportat de asemenea ca o fetita de 13 ani a fost ranita si a disparut dupa ce a fost dusa la spital. Satenii s-au ingrijorat ca aceasta s-ar putea sa fi murit, sau ar fi fost mutata intr-o alta locatie deoarece ar fi fost pe moarte.

Satenii s-au intors la sectia de politie in 23 septembrie pentru a cere eliberarea a 4 sateni care au fost retinuti de politie cu o zi inainte. Autoritatile i-au eliberat in cele din urma.

Autoritatile chineze au blocat stirile despre protestul din Lufeng si doar cateva organisme media au relatat povestea.

Nanfang Daily a raportat ca multi ofiteri de politie au fost raniti. Dar conform ziarului Ming Pao din Hong Kong, satenii au declarat ca aceasta este o minciuna. Ei au declarat ca doar satenii au fost raniti. Peste 10 sateni au fost spitalizati si altii au refuzat sa mearga la spital de teama ca vor fi trasi la raspundere dupa aceea.

Satul Longguang

Protestul din Wukan a dat nastere la tulburari similare si in alte sate din localitatea Lufen. In 23 septembrie, aproximativ 2.000 de sateni din satul invecinat Longguang au protestat in fata guvernului municipal din Lufeng. De aceasta data un oficial orasenesc a iesit afara si a spus ca va investiga problema si ca va reveni la ei.

Dl Li, un reprezentant al satenilor din Longguang, a relatat ziarului The Epoch Times ca si ei si-au luat masuri pentru a-si apara pamantul. In 23 septembrie, satenii s-au inarmat cu bastoane de lemn si fier si s-au pregatit pentru a se lupta cu politia, daca este necesar. De asemenea, ei au daramat cu buldozerul un zid care inconjura bucata de pamant vanduta unui afacerist imobiliar in 2006.

Protestul din Longguang din 23 septembrie nu a fost inabusit de politie. Unii sateni au speculat ca acest lucru s-ar datora faptului ca toti politistii locali erau trimisi in satul Wukan, deoarece tensiunile erau inca puternice acolo.

Satenii din Longguang au declarat la RFA ca ei au depus petitii timp de 6 ani fara nici un raspuns, incepand de la nivelul provincial din Guangdong si pana la nivelulul municipal din Lufeng. Aproape fiecare sat s-a confruntat cu confiscarile ilegale de terenuri, au declarat ei.

Guo Zhongxiao, un angajat in domeniul media din Hong Kong, a declarat la Deutsche Welle ca intelegerea dintre oficiali si oamenii de afaceri, precum cea vazuta in satul Wukan, este o problema comuna in China.

“Este o problema foarte profunda care reiese din sistem si nimeni nu se poate astepta curand la vreo schimbare”, a declarat Guo.

Chen Yongmiao, un expert in Constitutia chineza si un fost editor si comentator din Beijing, a declarat ca in opinia sa problema confiscarii de terenuri din China nu se va schimba datorita acestor proteste.

“Acest protest este inca [prea] slab cand are loc impotriva oamenilor de afaceri care sunt sustinuti de un guvern puternic. Nu a existat niciun caz de confiscare de terenuri, demolare sau evacuare fortata care sa se fi rezolvat corect dupa un protest. In schimb, protestul este de obicei inabusit si nu a dus niciodata la vreo decizie”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor