Organizaţiile internaţionale boicotează Congresul pentru Transplant din China

Chirurgi operând
Chirurgi operând (pix-abay)

Congresul pentru Transplant din China pentru anul 2014 se desfăşoară în Hanghzou, în perioada 29-31 octombrie, însă fără suportul organizaţiilor internaţionale pentru transplanturi.

La ultima Conferinţă Chineză pentru Transplant, desfăşurată în noiembrie 2013 în Hangzhou, oficialii chinezi, sub privirea atentă a oficialilor organizaţiilor internaţionale, au semnat Rezoluţia Hangzhou, care promitea să elimine folosirea deţinuţilor executaţi ca sursă pentru transplanturile de organe.

Această promisiune era esenţială pentru reformarea sistemului corupt şi criminal al transplantului chinez. În urma conferinţei din Hangzhou, din 2013, a fost stabilită o conferinţă internaţională pentru transplant în China, în iunie 2014. Dar acea conferinţă nu a mai avut loc. Motivul suspendării conferinţei nu este greu de înţeles.

Condiţiile pentru conferinţă – un efort serios pentru reforma transplanturilor în China – au dispărut. În martie, Huang Jiefu, director al Comitetului Chinez pentru Transplantul de Organe, organism oficial care se presupune că ar monitoriza şi implementa politicile legate de transplanturile de organe, a declarat că statul chinez va continua totuşi să folosească deţinuţi executaţi ca surse pentru organe – în ciuda rezoluţiei adoptate anul trecut.

Prin urmare, dorinţa organizaţiilor internaţionale de a lua parte la o conferinţă a transplanturilor în China a dispărut de asemenea.

Conferinţa pentru Transplant din China din acest an a fost iniţial programată să se desfăşoare în Chongqing, la sfârşitul lunii septembrie. Dar Societatea Chineză pentru Transplantul de Organe a emis o notificare anunţând că locaţia evenimentului se va muta în Hangzhou datorită unui “motiv special”. Până acum, acel motiv special rămâne necunoscut.

Organizaţiile internaţionale au criticat în ultimii ani regimul chinez, atât pentru practica folosirii deţinuţilor executaţi ca surse pentru transplanturile de organe, cât şi pentru o practică şi mai macabră: recoltarea forţată de organe de la practicanţi Falun Gong aflaţi în viaţă. În esenţă, membrii practicii spirituale Falun Gong, care sunt întemniţaţi în număr mare în închisorile şi lagărele de reeducare chineze, sunt omorâţi prin extragerea organele lor. Aceste organe sunt vândute la preţuri foarte ridicate pe piaţa neagră a transplanturilor, atât pentru clienţii bogaţi interni cât şi pentru străini.