Conferinţa pentru cercetătorii români din diaspora, la a doua ediţie
Cea de-a doua ediţie a conferinţei "Diaspora în Cercetarea Ştiinţifică şi Învăţământul Superior din România" va avea loc la Bucureşti, în perioada 21-24 septembrie, şi va continua seria întâlnirilor dintre comunitatea ştiinţifică românească din ţară şi cea de peste hotare începută în anul 2008.
Organizată sub sloganul "Chemarea la Naţională a Cercetătorilor Români din Diaspora", conferinţa îşi propune să creeze un spaţiu al dialogului şi al colaborării între cercetătorii români din ţară şi cei din afara graniţelor ei.
Evenimentul este proiectat să se desfăşoare pe o durată de trei zile, din care primele două vor fi dedicate workshop-urilor exploratorii, informează site-ul Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică. Acestea vor fi organizate pe domenii de competenţă şi în zone de deschidere în care există potenţial şi expertiză românească, precum chimia, fizica, matematica, ingineria, ştiinţele socio-umane şi economice, biologia, ştiinţa mediului, medicina, biotehnologii, arta şi arhitectura.
Workshop-urile exploratorii se vor desfăşura în diverse locaţii, în universităţi, institute de cercetare sau la Academia Romana în funcţie de organizatorul evenimentului specific. Scopul acestor evenimente ştiinţifice este acela de a crea premisele realizării unor colaborări internaţionale inter şi transdisciplinare de anvergură şi de a contribui la creşterea vizibilităţii şi impactului internaţional al rezultatelor ştiinţifice româneşti, susţin organizatorii.
Ca un specific al acestui an, ultima sesiune a workshop-urilor va fi dedicată discutării criteriilor de evaluare a cercetării pe domenii specifice în universităţi, criterii ce vor sta la baza Exerciţiului Naţional de evaluare a cercetării în 2011. Recomandările vor fi utilizate în cadrul proiectului Doctoratul în Şcoli de Excelenţă - Evaluarea Calităţii Cercetării în Universităţi şi Creşterea vizibilităţii prin publicare ştiinţifică în vederea stabilirii metodologiei finale.
Prima seară va fi dedicată networking-ului, participanţii având astfel posibilitatea de a se întâlni într-un cadru mai puţin formal pentru a se cunoaşte şi pentru a discuta oportunităţi de colaborare.
Ultima zi a conferinţei va fi rezervată discuţiilor în plen pe subiecte-cheie, de interes major pentru sistemul naţional de cercetare-dezvoltare-inovare.
Evenimentul se desfăşoară sub înaltul patronaj al preşedintelui Traian Băsescu, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului în colaborare cu Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică şi Academia Română.
Prima ediţie a acestei conferinţe a fost organizată în septembrie 2008.