Conf.dr. Maria Georgescu: Studiul fenomenului de îmbătrânire este universal

Ana Aslan(1897-1988), fost medic roman specialist în gerontologie.
Ana Aslan(1897-1988), fost medic roman specialist în gerontologie. (wikipedia.org)

"La Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie "Ana Aslan" este o abordare holistică a pacientului", a declarat şefa de secţie conf. dr. Maria Georgescu.

Aceasta cuprinde "evaluarea stării de sănătate fizică, mentală şi nutriţională (acolo unde este cazul), consulturi interdisciplinare, explorări paraclinice (hematologice, biochimice, ecografice, imagistică, osteodensitometrie etc), evaluare care se efectuează în primele zile şi în urma acesteia se stabileşte diagnosticul şi schema de tratament. Tot în primele zile se efectuează testările la medicamentele profesoarei Ana Aslan (pentru evitarea reacţiilor alergice la gerovital fiole şi tablete) şi, acolo unde este cazul, la unele medicamente specifice administrate în prevenţia îmbătrânirii cerebrale şi tulburărilor de memorie. Nu în ultimul rând, încă de la internare în institut, pacientul este examinat de medicul specialist în recuperare fizică, examinare în urma căreia pacientului i se recomandă şi chiar începe şi procedurile de electro-hidro-kinetoterapie, masaj etc.

Perioada de internare este de 12 zile, în care pacientul este urmărit şi tratat de medicul curant, a explicat specialistul.

Privitor la brand-ul Ana Aslan azi, dr.Maria Georgescu a precizat că acesta era unul extrem de cunoscut înainte de 1989.

"Atunci situaţia era diferită. Să mă explic. Profesoara Ana Aslan, pentru prima dată în lume, în 1954, a afirmat că "bătrâneţea se poate trata, iar îmbătrânirea poate fi oprită" - poate că era mult spus "oprită", cu certitudine, se poate încetini. Această afirmaţie a fost făcută în timpul unor comunicări ştiinţifice la o sesiune ştiinţifică, în cadrul Academiei Medicale Române şi în timpul unui congres în Germania. O afirmaţie de mare curaj, la acea dată, afirmaţie care a înflăcărat minţile oamenilor de ştiinţă. Urmările se cunosc. La noi în ţară, profesoara Ana Aslan a elaborat medicamentele Geroavital şi Aslavital, care în scurt timp au devenit brand-uri de ţară. Atunci, în lume, când se rostea România, străinul din faţa ta răspundea: "Gerovital, Aslan", a explicat dr.Maria Georgescu.

Profesoara a crezut şi a luptat cu obstinaţie pentru a impune metoda şi ideile sale. A fost ambasadorul universal al României.

Invitată de şefi de state mari sau mici - regi, preşedinţi, de premieri, prinţi, senatori, bancheri, oameni celebri, profesoara şi-a promovat medicamentele, metoda şi ţara pe care a iubit-o cu toată fiinţa sa.

"În paralel, ambasadele României în lume şi Ministerul Turismului au promovat continuu şcoala Aslan, astfel că se ajunsese la situaţia în care, chiar în întâlnirile oficiale dintre preşedintele de atunci şi omologii săi, subiectul de "încălzire", de introducere să fie profesoara Aslan şi medicamentele sale - Gervitalul şi Aslavitalul. Veniturile în turism erau impresionante. Eu ştiu de cifre de ordinul a 17 milioane de dolari, în anii "70, bani foarte mulţi în acele vremuri", a spus dr.Maria Georgescu.

Potrivit acesteia, astăzi situaţia este uşor diferită. Studiul fenomenului de îmbătrânire este universal, complex şi se efectuează în toată lumea. Aproape toate ţările şi-au dezvoltat sisteme de asistenţă a vârstnicului şi mai ales de prevenţie a îmbătrânirii accelerate.

"Acum, la noi, în România se pot face încă multe în acest sens, dacă cei chemaţi să se ocupe de această temă aşa de sensibilă, brand-ul îmbătrânirii sănătoase, ştiu şi mai ales nu sunt oportunişti, există posibilităţi de reactualizare a brandu-lui Ana Aslan şi Gerovital" a spus conf. dr. Maria Georgescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură