Conducerea Transnistriei nu va majora preţurile pentru pâine în 2014

Preţurile pentru pâine în Transnistria, în 2014, nu vor fi majorate, datorită unei roade bogate de grâu şi micşorarea, în legătură cu aceasta, a preţurilor pentru cereale şi pentru făină. O decizie corespunzătoare a fost primită de către Comitetul preţurilor şi activităţii antimonopolice. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice din Transnistria, anterior fabricile de panificaţie au prezentat calculele, conform cărora era planificat ca preţurile pentru pâine să fie majorate de la 1 decembrie 2013 până pe 30 noiembrie 2014 cel mult cu 12%.
(SERGEI ILNITSKY / AFP / Getty Images)
Anatol Chitoroagă
07.11.2013

Preţurile pentru pâine în Transnistria nu vor fi majorate în 2014 datorită unei recolte bogate de grâu şi micşorării a preţurilor la cereale şi făină. O decizie corespunzătoare a fost primită de către Comitetul preţurilor şi activităţii antimonopolice. Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice din Transnistria, fabricile de panificaţie au prezentat anterior calculele, conform cărora era planificat ca preţurile pentru pâine să fie majorate de la 1 decembrie 2013 până pe 30 noiembrie 2014 cel mult cu 12%.

Totuşi, luând în considerare micşorarea preţurilor pentru cereale şi făină, precum şi rectificarea posibilelor cheltuielilor prezentate de fabrici, specialiştii comitetului au recalculat posibilele preţuri pentru produse făinoase, fapt ce a permis păstrarea preţurilor actuale. În 2014 fabricile de panificaţie din Tiraspol, Bender, Grigoropol şi Râbniţa planifică să mărească productivitatea cu 5% şi să producă în jur de 32 mii tone de pâine şi produse de panificaţie, dintre care la 60% sunt stabilite preţuri limită.

80% din toată producţia revine SA "Combinatul de panificaţie din Tiraspol". Potrivit şefului Departamentului Reglementare Preţuri, Iulia Malahova, făina de calitate superioară din anul acesta costă 3330 ruble pentru o tonă, ceea ce este cu 15% mai ieftin decât cea de acum. De asemenea, cu 13% s-a ieftinit făina de grâu de calitatea I şi II - până la 2575 ruble şi, respectiv, 2248 ruble. Preţurile s-au majorat doar la făina de secară, dar nesemnificativ - până la 1%.

Anul acesta, în regiune au fost colectate în jur de 240 mii tone de grâu alimentar. Aceasta cantitate este de două ori mai mare decât în anul precedent, şi de patru ori mai muare decât nevoile interne ale Transnistriei.

Preţurile pentru pâine în Transnistria sunt aproximativ aceleaşi ca în Moldova, dar cu 20% mai mici decât în Ucraina şi cu 50% mai mici decât în Rusia, precizează Infotag.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor