Companiile prăducătoare de băuturi alcoolice încearcă să se extindă în Asia şi Europa de Est, însă se tem de falsificatori

.
. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)

Sticlele contrafăcute de whisky, vodcă, rom şi alte băuturi spirtoase reprezintă o problemă tot mai mare pentru companiile importante producătoare de băuturi, forţându-le la un joc ''de-a şoarecele şi pisica'' cu falsificatorii, în contextul în care acestea încearcă să-şi extindă vânzările pe pieţe din Asia şi Europa de Est, comentează Financial Times.

Problema a reapărut în ultimele săptămâni pe fondul unei creşteri a bilanţului victimelor unei intoxicaţii cu metanol în Republica Cehă, în urma consumului de rom local contrafăcut, care a dus la moartea a 30 de persoane. Intoxicaţiile s-au răspândit în Polonia şi Slovacia şi până în prezent 50 de persoane au fost arestate în legătură cu lichiorul aducător de moarte.

Directorii de la Brown-Forman, Pernod Ricard şi Diageo - trei dintre cele mai mari companii producătoare de băuturi spirtoase - au declarat că guvernele ţărilor în curs de dezvoltare trebuie să depună mai multe eforturi pentru a opri comercializarea unor versiuni contrafăcute ale produselor lor sau vânzarea ilegală de alcool produs în casă pe piaţa neagră.

'Se estimează că o treime din alcoolul produs la nivel mondial provine din producţia ilegală', explica Paul Varga, director executiv la Brown-Forman, pentru Financial Times.

În urma cazurilor de intoxicare, guvernul ceh a interzis vânzările pe piaţa internă şi exporturile de băuturi spirtoase tari, care conţin peste 20% alcool, în luna septembrie, înainte de a opera o reluare a vânzărilor, în măsura în care sticlele sunt marcate cu etichete noi. Alcoolul care a produs intoxicarea pare să fi fost, în mare măsură, rom şi vodcă ieftine.

Un director executiv al unui grup producător de băuturi a fost acuzat că a pus în pericol sănătatea publică şi se confruntă cu o pedeapsă cu închisoarea de până la opt ani dacă este găsit vinovat. Directorul a calificat însă acuzaţiile drept 'prostii' şi insistă că produsele comercializate de compania sa nu au probleme.

Interdicţia de comercializare a afectat atât exporturile, cât şi turismul intern, în condiţiile în care Praga este o destinaţie populară pentru petrecerile burlacilor, stropite din belşug cu băutură, veniţi mai ales din Marea Britanie.

Unele companii din industria băuturilor spirtoase dau vina pe impozitarea din ce în ce mai mare, care a făcut produsele lor mai puţin accesibile. Impozitele mari, combinate cu nivelurile ridicate ale şomajului, au creat o piaţă neagră înfloritoare pentru pentru băuturile spirtoase.

Centrul Internaţional pentru Politici privind alcoolul susţine că 30% din alcoolul consumat în lume este neînregistrat. Potrivit lui David Bolt, şeful Federaţiei Internaţionale a Producătorilor de Băuturi Spirtoase, companiile producătoare pierd peste 1 miliard de dolari pe an din cauza alcoolului contrafăcut, iar statele se confruntă cu pierderi grele în ceea ce priveşte veniturile fiscale.

Federaţia are echipe de anchetatori care operează în aproximativ 30 de ţări pentru a depista alcoolul contrafăcut.

Deşi Rusia şi China tind să aibă cele mai mari pieţe negre, economiile afectate de criză din Europa de Est sunt, de asemenea, o preocupare tot mai mare pentru companiile producătoare de băuturi alcoolice.

Cererea pentru băuturi alcoolice mai ieftine a generat o piaţă activă pentru sticlele goale de băuturi, care pot fi umplute apoi cu alcool industrial şi puse înapoi în distribuţie.

În replică, companiile au fost nevoite să investească în dezvoltarea de noi tehnologii pentru a face etichete mai greu de reprodus şi sticle mai dificil de reumplut.