Mii de naţionalişti demonstrează în Moscova

Ultra naţionalişti ruşi cu steagurile Rusiei imperiale, la un marş în centrul Moscovei, 4 noiembrie
Ultra naţionalişti ruşi cu steagurile Rusiei imperiale, la un marş în centrul Moscovei, 4 noiembrie (Kirill Kudryavtsev / AFP / Getty Images)

Mai multe mii de naţionalişti ruşi au mărşăluit duminică prin Moscova, în timpul "Zilei Naţionale a Unităţii" a preşedintelui Vladimir Putin, cerând reguli mai stricte în materie de imigraţie şi exprimându-şi sentimentul naţionalist.

Mulţi dintre protestatari au cerut restricţii de călătorie şi reglementări mai stricte privind imigraţia - în principal în regiunea rusă Caucazul de Nord, care are o populaţie mare de musulmani.

"Imigranţii nu prezintă niciun interes în a fi asimilaţi în societatea rusă", a declarat un protestatar de 25 de ani, pe nume Serghei, pentru agenţia oficială RIA Novosti. "Dacă lucrurile nu se schimbă, am putea vedea ciocniri etnice masive."

Poliţia a declarat că aproximativ 6.000 de protestatari, unii îmbrăcaţi în negru şi alţii acoperindu-şi feţele cu măşti chirurgicale sau eşarfe, au luat parte la marş. Cu toate acestea, organizatorii au declarat că au participat peste 20.000 de persoane, în conformitate cu Radio Europa Liberă.

În ciuda accentului pus pe problema imigraţiei, demonstranţii erau cu toţii anti-Kremlin.

Unul dintre organizatori, Vladimir Tor, a declarat pentru Radio Europa Liberă că "sistemul democratic [al Rusiei] este distrus".

"Ţara duce lipsă de instituţii democratice. [Comisia Electorală Centrală] a devenit o bandă de falsificatori şi, în consecinţă, preşedintele şi Duma de Stat sunt legitimi doar condiţionat", a continuat el.

De asemenea, Tor a fost de acord că afluxul masiv de imigranţi din Asia Centrală ar trebui oprit.

"Este esenţial să se pună în aplicare un regim de vize cu ţările din Asia Centrală şi să se stopeze traficul de heroină şi alte opiacee din Afganistan, Tadjikistan şi alte ţări din Asia Centrală", a declarat Tor.

Marşuri similare au avut loc în mai multe oraşe din Rusia, inclusiv în Sankt Petersburg, Novokuznetsk şi altele.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe