Companiile alimentare si grasimile trans

Gogosile sunt de obicei o sursa de grasimi trans. (Photos.com)
Dr. John Briffa
07.07.2010

Bunul simt dicteaza ca grasimile gasite in mod natural in alimentele pe care le consumam de sute de mii de ani sunt improbabile sa dauneze sanatatii.

De exemplu, grasimile saturate (un nutritiv primar daca a existat vreunul) se dovedesc ca nu au proprietatile de oprire a inimii in legatura cu care am fost avertizati timp de decenii. Unele grasimi care apar natural, precum omega-3 si grasimile mononesaturate, par sa aiba proprietati de sustinere a sanatatii.

O clasa de grasimi pe care o recomand oamenilor sa o evite este cea a acizilor grasi trans produsi industriali, un produs secundar al grasimilor hidrogenate partial.

Aceste grasimi sunt necunoscute in natura si si-au gasit drumul spre gurile noastre doar de la procesarea uleiurilor vegetale. Hidrogenarea grasimilor permite uleiurilor vegetale, precum cel de floarea soarelui sau sofranas, sa fie solidificate, lucru care este in mod evident critic in procesul de productie al grasimilor solide precum margarina. Celalalt aspect al hidrogenarii este acela ca face ca grasimile sa nu devina rancede prea repede, ceea ce extinde durata utilizarii lor.

Grasimile polinesaturate care sunt materialul brut ce urmeaza sa fie procesat industrial, grasimile partial hidrogenate si grasimile trans sunt incovoiate si au chiar o forma de colac. Aceasta forma fizica a grasimilor este numita configuratie “cis”. Totusi, procesarea acestor grasimi nu numai ca adauga hidrogen ci poate cauza ca grasimile cis sa se indrepte, formand o configuratie trans.

Asa cum s-a asteptat, cercetarea sugereaza ca grasimile trans produse industrial au potentialul pentru o gama larga de efecte nedorite asupra sanatatii.

Grasimile trans au fost legate de afecte adverse asupra sanatatii inimii. De exemplu, intr-un studiu publicat in Jurnalul European de Nutritie Clinica in august 2000, s-a descoperit ca persoanele care au suferit un infarct au avut niveluri semnificativ mai mari de grasimi trans in corpurile lor comparativ cu persoanele sanatoase.

S-a descoperit ca persoanele cu cele mai ridicate concentratii de grasimi trans erau, in medie, de 2 ori si jumatate mai predispusi sa sufere de un infarct decat cei cu nivelurile cele mai scazute.

Un numar de alte studii sustin de asemenea conceptul ca grasimile trans sunt rele pentru inima. Din patru studii care au examinat aceasta posibila asociere de-a lungul timpului, trei au descoperit ca consumul a doar 2% din caloriile noastre din grasimile trans este asociat cu un risc ridicat de boala de inima de 28-30%.

Aceste descoperiri au fost publicate in iulie 1996 de catre Scoala Medicala Harvard in Jurnalul Medical Britanic, in noiembrie 1997 in Jurnalul de Medicina din New England, si in martie 2001 intr-un studiu olandez publicat in jurnalul Lancet.

Grasimile trans par sa aiba abilitatea de a deteriora functionarea insulinei, lucru care este asteptat sa creasca riscul pentru dezvoltarea diabeturilor de tip 2. Aceasta ingrijorare a fost verificata in studiile publicate in jurnalul Diabetes Care in mai 1997 si ianuarie 1999 in jurnalul Metabolism.

O alta cercetare publicata in Jurnalul American de Nutritie Clinica in iunie 2001 a descoperit ca la femei, un consum mai ridicat de grasimi trans este asociat cu un risc crescut pentru diabeturi.

Dovezile sugereaza ca grasimile trans produse industrial sunt complet nesanatoase.

In Anglia, oamenii consuma in medie aproximativ 2,5-3,0 grame de grasimi trans pe persoana in fiecare zi, conform unei cercetari publicate in Jurnalul European de Nutritie Clinica in februarie 1999. Aceasta cantitate ar putea parea mica, dar studiile arata ca pana si cantitatile foarte mici din aceste grasimi sunt asociate cu un risc crescut pentru boala.

In 2002, Comisia Americana pentru Alimentatie si Nutritie de la Institutul de Medicina a publicat un raport al rolului grasimilor trans asupra sanatatii si a facut recomandari cu privire la nivelurile sigure ale consumului de aceste grasimi. In rezumatul acestui raport, autorii sai sugereaza ca nivelul superior de consum tolerabil este zero.

Efectele adverse ale grasimilor trans si beneficiile inlaturarii lor din dieta au fost evidentiate recent intr-un editorial publicat in aprilie in Jurnalul Medical Britanic. Ca raspuns la acest articol, a fost publicata o scrisoare in 16 iunie in jurnal.

“In multe jurisdictii este ilegal sa produci alimente daunatoare sanatatii. De exemplu, Actul Britanic al Securitatii Alimentare, Sectiunea 7, sustine: “Producerea de alimente daunatoare sanatatii: (1) Orice persoane care produc vreun aliment daunator sanatatii prin intermediul oricareia dintre urmatoarele operatiuni, si anume — (a) adaugarea unui articol sau a unei substante in aliment; (b) folosirea unui articol sau a unei substante ca ingredient in procesul de preparare a alimentului; …

“(2) In determinarea … faptului daca un aliment este daunator sanatatii, se va lua in considerare — (a) nu numai efectul probabil al acelui aliment asupra sanatatii unei persoane care il consuma; ci (b) si efectul cumulativ probabil al alimentului cu o compozitie substantial similar asupra sanatatii unei persoane care il consuma in cantitati obisnuite.”

Productia de alimente care contin grasimi trans daunatoare apare ca ilegala in Anglia. Acest lucru deschide posibilitatea luarii unor masuri legale impotriva companiilor alimentare care produc aceste produse.

Dr. John Briffa este un medic si autor cu sediul la Londra, interesat de nutritie si medicina naturala. Site-ul lui este Drbriffa. Com.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor