Companiile aeriene din UE se confruntă cu ultimatumul vizelor dat de Moscova
alte articole
Echipajele unor companii aeriene europene vor avea nevoie de vize pentru a intra în Rusia până la 1 noiembrie dacă UE nu renunţă la politica vizelor pentru oficialii ruşi, a declarat duminică, 14 octombrie, la Luxemburg, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Declaraţia marchează o escaladare în vechea dispută dintre Moscova şi Bruxelles privind un acord de facilitare a vizelor, relatează marţi ziarul rus de limbă engleză The Moscow Times.
'Am avertizat partenerii [noştri din UE] că dacă nu putem semna un acord în luna octombrie, companiile aeriene ale acestora trebuie să obţină vize cu intrari multiple pentru echipajele lor', a declarat Lavrov după o cină oficială cu omologi europeni, potrivit unei transcrieri ministeriale.
Oficialii UE au respins prompt ultimatumul lui Lavrov şi au declarat că UE nu va da înapoi, ceea ce face foarte puţin probabil ca disputa să fie soluţionată prea curând.
'Cerem Moscovei să iniţieze acordul de facilitare, fără o scutire de vize pentru deţinătorii de paşapoarte de serviciu şi cu scutiri pentru echipajele aeriene aşa cum este prevăzut', a declarat luni, pentru Moscow Times, purtătorul de cuvânt al delegaţiei UE, Soren Liborius.
Bruxellesul şi Moscova au negociat dur timp de mai mult de un an un acord care să introducă vize cu intrări multiple pe termen mai lung pentru oameni de afaceri, jurnalişti şi personalul organizaţiilor neguvernamentale. Discuţiile au stagnat în toamna anului trecut, când Moscova a ameninţat că va renunţa la un acord de exceptare a echipajelor de avion de la vize, după ce negociatorii europeni au refuzat să ridice obligativitatea vizelor pentru oficialii guvernamentali ruşi, care deţin un paşaport nediplomatic special, cunoscut sub numele de paşaport 'de serviciu'.
Oficialii UE au susţinut că dreptul la astfel de paşapoarte este prea vag definit iar documentele nu au un echivalent uniform în ţările din UE. Rusia a răspuns oferind să restricţioneze acordul la paşapoarte biometrice de serviciu. Lavrov a susţinut duminică, că în prezent există 15.000 de paşapoarte biometrice de serviciu în Rusia, comparativ cu 150.000 paşapoarte de serviciu în UE.
'Suntem gata să introducem un regim fără vize pentru toţi deţinătorii de paşapoarte de serviciu, pe bază de reciprocitate', a afirmat Lavrov duminică. El a adăugat că UE a inclus deţinătorii de paşapoarte de serviciu într-un acord de vize recent cu Ucraina.
Oficialii UE au decis însă că problema nu este negociabilă. Soren Liborius a susţinut că acordul de facilitare a vizelor ar fi putut fi semnat în decembrie anul trecut dacă Moscova nu ar fi insistat asupra unei scutiri de vize pentru deţinătorii de paşapoarte de serviciu. ''Au ales să renunţe la ce s-a obţinut uşor, lucru care ar fi făcut viaţa mai uşoară pentru milioane de călători de ambele părţi', a declarat Liborius, luni, prin telefon, pentru Moscow Times.
Obligativitatea iminentă a vizelor pentru echipajele aeriene va afecta doar 11 ţări din UE care nu au semnat încă acorduri bilaterale cu Rusia privind această problemă. Printre aceste ţări se numără Finlanda, Belgia, Estonia, Letonia, Portugalia, Grecia şi Republica Ceha, potrivit lui Liborius.
Compania belgiană Brussels Airlines, care zboară zilnic din capitala belgiană la aeroportul Şeremetievo, a confirmat, luni, că a fost informată cu privire la potenţialele schimbări şi face pregătiri în prezent.
''Sarcina este majoră, mai ales având în vedere că membrii echipajului nostru rămân în zona de tranzit aeroportuar', a declarat de la Bruxelles, prin telefon, pentru Moscow Times, purtătoarea de cuvânt al companiei, Wencke Lemmes-Pireaux. Ea a precizat că membrii echipajului vor avea nevoie de vize de afaceri care necesita invitaţii oficiale de la Serviciul Federal pentru Migraţie. Purtătoarea de cuvânt a adăugat că Belgia nu adresează cereri reciproce pentru echipajele ruse. 'Sperăm foarte mult într-o soluţie, fie bilaterală, fie la nivelul UE', a spus Lemmes-Pireaux.
Compania letonă Air Baltic, care zboară de la Riga la Moscova, Sankt Petersburg şi Kaliningrad, a confirmat, de asemenea, că va fi supusă regulii vizelor. 'Vom face tot posibilul pentru a asigura că pasagerii noştri nu vor observa nimic', a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Janis Vanags, prin telefon, de la Riga. El a subliniat că acest lucru include şi preţul biletelor.
Disputa privind vizele pentru echipajele aeriene generează o nouă turnură în relaţiile dintre UE şi Rusia, care au fost complicate recent de dispute sporite privind aspecte legate de comerţ şi energie şi de sprijinul constant al Moscovei faţă de controversatul preşedinte sirian Bashar Assad, notează ziarul rus.
Lavrov a reiterat totodată poziţia Moscovei potrivit căreia ambele părţi vor trebui să semneze curând un acord cu privire la desfiinţarea completă a vizelor - demers cu privire la care oficialii europeni sunt foarte precauţi. Ambele părţi completează în prezent o listă a aşa-numiţilor paşi comuni, aproximativ 40 de cerinţe care merg de la securizarea paşaportului la securitatea frontierelor şi până la armonizarea legislaţiei cu privire la traficul de fiinţe umane şi repatrieri. Discuţiile privind desfiinţarea vizelor pot începe numai după ce toate punctele au fost convenite.
Lavrov s-a plâns săptămâna trecută că UE tergiversează lucrurile pe considerente politice, dar potrivit lui Liborius ambele părţi ar trebui să-şi facă temele mai întâi.
'Mai degrabă decât să ne focalizăm pe date, haideţi să discutăm substanţa', a spus Liborius. El a confirmat că rapoartele despre progresul făcut vor fi discutate la viitorul summit UE-Rusia, care va avea loc la Bruxelles, în a doua jumătate a lunii decembrie.
Acest dificultăţi sunt în contrast marcant cu un acord privind vizele care a fost finalizat cu SUA, luna trecută, şi care promite vize cu intrări multiple pe trei ani pentru turişti şi cei care călătoresc în interes de afaceri. Cu toate acestea, oficialii americani au atenuat speranţele ruseşti pentru un program ''visa waiver'' (scutire de vize), afirmând că acest lucru nu s-a aflat pe agendă.