Companie israeliană: sistemele S-300 ruseşti sunt operaţionale în Siria

Lansator de rachete S-300. (ANDREY SMIRNOV / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
06.02.2019

O companie israeliană de imagistică din satelit - ImageSat Internaţional (iSi) - susţine că în Siria au fost amplasate trei lansatoare pentru sistemele de rachete de suprafaţă S-300 realizate în Rusia.

"Datorită tensiunii regionale actuale şi a poziţiei detectate a lansatoarelor, este posibil ca acest lucru să indice o creştere a nivelului operaţional, dar în prezent nu este clar de ce un singur lansator este acoperit de o plasă de camuflaj. Situaţia este neobişnuită şi ridică semne de întrebare cu privire la nivelul operaţional al întregii baterii şi în special al lansatorului acoperit şi pliat", a apreciat compania.

Potrivit iSi, presupusul amplasament este situat în nord-vestul oraşului Masyaf.

Nici Rusia, nici Siria nu au comentat încă dezvăluirile.

Israelul şi Siria s-au angajat în mod repetat în atacuri, cel mai recent fiind un bombardament efectuat de aviaţia israeliană, care a durat două zile (20-21 ianuarie), lovind ceea ce Tel Aviv a descris ca fiind ţinte iraniene în vecinătatea Aeroportului Internaţional Damasc.

La începutul lunii octombrie, Rusia a finalizat livrarea sistemelor S-300 către Siria, incluzând patru lansatoare.

Într-un discurs televizat din septembrie, ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a anunţat "măsuri de îmbunătăţire a securităţii militarilor ruşi în Siria", după ce forţele aeriene israeliene au folosit un Il-20 drept scut în timp ce atacau ţinte siriene.

Şoigu a declarat că Moscova va furniza Damascului sisteme de apărare aeriană S-300 în două săptămâni ca răspuns la rolul jucat de israelieni în prăbuşirea avionului Il-20, care a dus la moartea piloţilor ruşi aflaţi la bord.

Sistemele S-300 reprezintă o problemă deosebită pentru israelieni deoarece singurele avioane de luptă capabile să evite radarele acestora sunt cele de clasă Stealth.

Ca răspuns la evoluţia tensiunilor, Israelul a comandat deja 50 de aparate de vânătoare F-35, deşi producţia de masă a modelului este întârziată din cauza unor probleme tehnice care trenează de mai mulţi ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor