Compania Twitter începe o campanie împotriva conturilor reţelei QAnon. 7000 de conturi închise, 150 de mii puse pe liste negre
Twitter a decis că cea mai importantă ameninţare pentru societate sunt adepţii mişcării QAnon, gigantul social media interzicând 7.000 de conturi şi limitând reach-ul pentru încă 150.000 de conturi, o campanie de represiune masivă împotriva oamenilor care cred că preşedintele Trump este parte a unui plan de eliminare a statului paralel.
Potrivit NBC News, cele 7.000 de conturi blocate QAnon sunt răspunsul la „încălcarea regulilor privind hărţuirea”, în timp ce celelalte 150.000 de conturi nu vor mai apărea la capitolul "recomandări" şi niciun conţinut al acestora nu va fi inclus în secţiunea „tendinţe” şi nici nu va apărea la căutări.
Ben Collins şi Brandy Zadrozny, de la NBC News, atrag atenţia asupra „personalităţii media şi autorului Chrissy Teigen, care a şters 60.000 de postări pe Twitter cu referinţe la sexualizarea copiilor, la pizza şi un zvon fals că ar fi zburat cu avionul lui Jeffrey Epstein - supranumit „Lolita Express" pe insula acestuia unde aveau loc orgii cu minore - a avut ca rezultat faptul că unii suporteri ai QAnon au sugerat că ar fi pedofilă.
Citiţi şi O introducere a fenomenului Q: răzvrătirea împotriva răzvrătiţilor ajunşi la putere
Acest tip de campanie de hărţuire este cunoscut sub numele de „roi” (swarming în engleză) iar Twitter a spus că acele roiuri nu vor mai fi permise pe platformă. Twitter va interzice utilizatorii care ameninţă utilizatorii în timpul roiurilor legate de QAnon şi va limita vizibilitatea şi căutarea celor care participă la ele.
Un purtător de cuvânt al companiei Twitter a spus că acest tip de politică anti-hărţuire s-ar putea aplica altor grupuri care sunt motivate în primul rând de hărţuire în viitor.
Pe de altă parte, având în vedere atenţia acordată recent fenomenului QAnon în mass-media, pare cert că fenomenul se poate întoarce împotriva scopului iniţial al companiei Twitter şi creşte popularitatea mişcării.
QAnon a început odată cu mandatul lui Donald Trump, fiind o mişcare anti-sistem, generată, din câte se spune, de oameni din agenţiile de informaţii care se opun corupţiei sistemice a societăţii americane şi nu numai, precum şi globalizării în general.
Odată cu creşterea popularităţii reţelei de suporteri QAnon (care sunt oricum anonimi şi învăluiţi de un strat remarcabil de protecţie cibernetică) au apărut tot mai mulţi membri falşi care răspândesc zvonuri dintre cele mai bizare, astfel încât fenomenul este deja "otrăvit", conform limbajului agenţiilor de informaţii.