Compania Neuralink a lui Elon Musk primeşte finanţare masivă pentru a dezvolta cipuri implantabile în creier

(Shutterstock)
A.P.
02.08.2021

Neuralink, compania magnatului Elon Musk, care dezvoltă microcipuri concepute să fie implantate în creierul oamenilor, a primit o finanţare de 2,9 miliarde de euro, a declarat joi într-o postare pe blog.

Neuralink a afirmat că finanţarea va fi folosită pentru a ajuta persoanele tetraplegice să controleze dispozitivele digitale cu mintea.

În ultimul timp, Elon Musk - care conduce firma Tesla, producătoare de autovehicule electrice - s-a confruntat cu o presă extrem de agresivă în China.

La finanţarea acordată companiei Neuralink au participat şapte firme de capital de risc, la care s-au alăturat cinci directori din Silicon Valley care au făcut contribuţii din averea personală, conform unui comunicat al firmei. Printre aceşti directori s-a numărat Sam Altman, fondatorul Y Combinator şi CEO al Open AI.

Neuralink dezvoltă o interfaţă neuronală pe care îl numeşte N1 Link, un microcip care se introduce în craniul uman, având conexiuni către cortex. Dispozitivul ar putea, teoretic, permite cipului să monitorizeze atât activitatea creierului, cât şi să trimită semnale către creier.

Cipul are o mulţime de aplicaţii teoretice, inclusiv tratarea afecţiunilor neurologice şi controlul membrelor robotizate.

„Prima indicaţie pentru care este destinat acest dispozitiv este de a ajuta tetraplegicii să îşi recapete libertatea pe cale digitală, permiţând utilizatorilor să interacţioneze cu computerele sau telefoanele lor într-o lăţime de bandă mare şi într-un mod natural”, a declarat compania.

Nu este clar când Neuralink va începe testarea cipului pe oameni. Musk a declarat, în februarie, că firma ar putea trece de la testarea pe primate la studii pe oameni la sfârşitul acestui an. El a prezis atât în ​​2019, cât şi în 2020, că firma ar putea începe testarea pe oameni până la sfârşitul anului 2020.

Neuralink nu este singura companie care încearcă să aducă pe piaţă tehnologii de interfaţă neuronală. La începutul acestei săptămâni, concurentul său Synchron, o firmă de biotehnologie cu doar 20 de angajaţi, a anunţat că Administraţia pentru Alimente şi Medicamente - FDA - a efectuat teste umane cu propriul său cip, lăsând în urmă Neuralink.

Neuralink este mai mult decât o companie de tehnologie medicală pentru Musk, care a spus în trecut că vrea să amestece conştiinţa umană cu inteligenţă artificială.

„Nu vom putea fi mai deştepţi decât un supercomputer digital, aşa că, prin urmare, dacă nu le poţi învinge, trebuie să li te alături”, a spus Musk, fără să specifice exact cui trebuie să ne alăturăm.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor