Comitetul Olimpic numeşte un nou investigator şef în cazul dopajului rusesc

Fostul preşedinte al Consiliului Federal Elveţian, Samuel Schmid, a preluat conducerea unei investigaţii desfăşurate de către Comitetul Olimpic Internaţional, care vizează dopajului descoperit la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci, în 2014, după ce un judecător francez a demisionat din această poziţie.
Probă sportivă în timpul Jocurilor de Iarnă de la Soci, Rusia, în 2014. (Captură Foto)
Andrei Popescu
08.12.2016

Judecătorul francez Guy Canivet a fost numit, la începutul anului, să conducă investigaţiile privind acuzaţiile legate de dopajul răspândit practicat în Rusia şi de mistificarea sistematică a testelor de dopaj în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2014 de către atleţii ruşi, care aparent au fost ajutaţi de serviciul secret al ţării în această privinţă.

Canivet a demisionat din motive personale, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Comitetului Olimpic Internaţional, dar va continua să ofere consiliere pe aceată problemă.

Investigaţia sa a fost focusată pe acuzaţiile privind implicarea Kremlinului în dopajul rusesc în timpul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Soci.

Schmid, în vârstă de 69 de ani, a fost preşedinte al Confederaţiei Elveţiene şi lider al Consiliului Federal Elveţian, însărcinat cu conducerea armatei, populaţiei şi sportului.

Demisia lui Canivet are loc la doar câteva zile înainte ca avocatul canadian Richard McLaren să publice cea de-a doua parte a raportului său privind dopajului rusesc. Publicarea raportului va avea loc la Londra în 9 decembrie.

Primul său raport, publicat în luna iulie, a declanşat o interdicţie parţială a atleţilor ruşi la Jocurile Olimpice de Vară din Rio de Janeiro şi interdicţia totală a sportivilor ruşi la Jocurile Paralimpice din Brazilia din acest an.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor