Comisie ONU va investiga eventualele crime de război comise în Alep

O comisie ONU a fost autorizată să investigheze posibile crime de război în oraşul sirian Alep. Între timp, Rusia a susţinut că pentru moment nu mai poate fi vorba de un armistiţiu în Siria.
Distrugeri provocate de atacuri aeriene în oraşul sirian Alep, 28 aprilie 2016. (Captură Foto)
Andrei Popescu
25.10.2016

Consiliul ONU pentru Drepturile Omului a votat la sfârşitul săptămânii trecute în favoarea unei investigaţii speciale asupra posibilelor crime de război comise în oraşul sirian Alep.

Propunerea, promovată intens de Marea Britanie, cu susţinere occidentală şi arabă, a solicitat Comisiei ONU pentru Anchetarea Siriei să investigheze “în special autorităţile siriene şi aliaţii lor” pentru posibile crime de război comise în estul oraşului Alep şi a cerut forţelor “să pună capăt imediat tuturor bombardamentelor şi zborurilor militare deasupra oraşului Alep”.

Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad al-Hussein, a declarat că în timp ce extremiştii din estul oraşului Alep au ucis de asemenea rezidenţi, forţele guvernamentale siriene şi aliaţii lor au fost responsabile pentru majoritatea victimelor civile. Rusia şi Siria au criticat rezoluţia, care a fost adoptată cu majoritate de voturi: 24 de voturi în favoarea ei, 7 împotrivă şi 16 abţineri.

Aproximativ 500 de civili au fost ucişi în Alep de când Rusia şi Siria au lansat o nouă ofensivă la sfârşitul lunii septembrie pentru a recăpăta controlul asupra zonelor deţinute de rebeli în Alep, unde sunt blocaţi peste 250.000 de civili, fără acces la servicii de sănătate şi în condiţiile în care proviziile alimentare sunt pe terminate.

Rebelii, inclusiv Frontul Fateh al-Sham care anterior a fost asociat cu Al-Qaeda, au lansat de asemenea atacuri la întâmplare asupra vestului oraşului Alep, care este controlat de guvernul sirian.

Cu toate că pe plan internaţional se fac presiuni asupra Rusiei să reducă ofensiva împotriva oraşului Alep, aceasta a declarat că este exclusă prelungirea ultimului armistiţiu de 3 zile, invocând tensiuni diplomatice şi eşecul coaliţiei conduse de SUA de a ţine în frâu forţele siriene anti-guvern.

De altfel, recenta pauză a asaltului ruso-sirian din Alep a expirat fără ca ONU să fi evacuat pe cineva din oraşul răvăşit de război. Ingy Sedky, purtătoare de cuvânt a Comitetului Internaţional al Crucii Roşii în Siria, a susţinut că evacuările au fost imposibile din cauza condiţiilor de siguranţă incerte din oraş. Aproximativ 2.000 de civili răniţi rămân izolaţi în districtele estice ale oraşului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor