Comisia Unificată de Control a aprobat eliminarea unui post staţionar de „grăniceri” transnistreni
alte articole
Comisia Unificată de Control a aprobat joi, eliminarea postului staţionar de „grăniceri” transnistreni dintre localităţile Slobozia şi Cremenciug, asumându-şi sarcina de a monitoriza, prin intermediul structurilor subordonate, situaţia în sectorul respectiv.
Potrivit Biroului pentru Politici de Reintegrare, partea moldovenească a semnalat noi cazuri de plasare a patrulelor mobile ale „grănicerilor” transnistreni în Zona de Securitate, care au avut loc în ultima săptămână în preajma localităţilor Gâsca, Hagimus, Hârbovăţ şi nemijlocit în municipiul Bender.
„Un incident mai grav, şi anume o tentativă de reţinere a 4 cetăţeni ai Republicii Moldova de către „grănicerii” transnistreni (pentru pretinse acţiuni de traversare ilicită a aşa-numitei „frontiere”), a fost înregistrat la data de 31 martie între localităţile Chircăieşti şi Chiţcani. Situaţia este investigată de către organele Poliţiei Naţionale”, se arată în comunicatul Biroului.
Propunerea Chişinăului de a elabora măsuri pentru asigurarea transparenţei Zonei de Securitate sub aspectul prezenţei formaţiunilor militare ale părţilor, atât delegaţia Tiraspolului, cât şi cea a Federaţiei Ruse, au respins-o fără argumente pertinente, fiind deranjaţi de obiectivul Republicii Moldova privind demilitarizarea Zonei de Securitate.
Conceptul de demilitarizare treptată a Zonei de Securitate a fost fixat încă din 20 martie 1998 în Acordul de la Odessa, semnat la nivel înalt de Republica Moldova, Federaţia Rusă, Ucraina şi de şeful Misiunii OSCE în Moldova, iar printr-o decizie a copreşedinţilor Comisiei Unificate de Control din 13 iulie 1999, toate componentele Comisiei s-au înţeles să întreprindă măsuri concrete în acest sens.