Comisia solicită interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a drogului „4-MA”, similar amfetaminei

Comisia Europeană. (Getty Images)
Epoch Times România
31.01.2013

Comisia Europeană a propus interzicerea pe teritoriul Uniunii Europene a drogului „4-MA”, o substanţă de sinteză cu efecte fizice similare celor provocate de amfetamină.

Comisia a solicitat statelor membre ale UE să prevină răspândirea liberă a drogului pe teritoriul Europei, prin impunerea unor măsuri de control asupra acestuia. 4-metilamfetamina, sau 4-MA, este deja ilegală în 10 ţări din UE (Austria, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Lituania, Regatul Unit, Ţările de Jos şi Ungaria), fiind asociată unui număr de 21 de decese în patru ţări ale UE în perioada 2010-2012.

„4-MA este produsă şi distribuită de către grupările infracţionale şi se cunoaşte faptul că poate provoca moartea”, a declarat vicepreşedintele Viviane Reding, comisarul pentru justiţie al UE. „A fost detectată în 15 state membre ale UE şi este deja interzisă în 10 state. O acţiune la nivelul întregii UE va contribui la împiedicarea răspândirii drogului şi a efectelor sale nocive asupra tinerilor din întreaga Europă”, a mai spus Reding.

Până în prezent, s-au raportat cel puţin 21 de decese în patru state membre (Belgia, Danemarca, Regatul Unit şi Ţările de Jos) în care, în eşantioanele post-mortem, a fost depistată 4-MA fie în mod exclusiv, fie în combinaţie cu alte substanţe, în special amfetamine.

Propunerea prezentată joi de Comisie ar interzice producerea şi comercializarea 4-MA, prevăzând sancţiuni penale pentru aceste fapte în întreaga Europă. În prezent, guvernele UE trebuie să decidă, prin vot cu majoritate calificată în Consiliu, dacă vor pune în aplicare aceste măsuri.

4-MA este un stimulant de sinteză, ale cărui efecte sunt comparabile cu cele produse de amfetamină. Substanţa este produsă, în principal, sub formă de pulbere sau de pastă, însă a fost semnalată şi sub formă de tablete şi sub formă lichidă, adesea în amestecuri care conţin amfetamină şi cafeină. 4-MA este de obicei vândută ca amfetamină şi, prin urmare, majoritatea consumatorilor nu sunt conştienţi de faptul că folosesc această substanţă.

O evaluare ştiinţifică a riscurilor efectuată de Observatorul European pentru Droguri şi Toxicomanie (OEDT) din Lisabona a indicat că 4-MA poate avea efecte adverse semnificative, precum hipotermia, hipertensiunea, anorexia, greaţa, cefaleea, insomnia, paranoia, anxietatea şi depresia. 4-MA nu are nicio valoare medicală demonstrată şi nicio utilizare legitimă cunoscută. Se numără printre substanţele controlate în 10 ţări ale UE: Austria, Cipru, Danemarca, Franţa, Germania, Irlanda, Lituania, Regatul Unit, Ţările de Jos şi Ungaria.

Propunerea Comisiei urmează unei proceduri de evaluare a riscurilor şi de control al noilor substanţe psihoactive prevăzută de Decizia Consiliului 2005/387(JAI. Consiliul a solicitat această evaluare a riscurilor la 24 septembrie 2012.

În 2010, Comisia a propus şi a obţinut interzicerea la nivelul UE a mefedronei, un drog similar cu ecstasy. La 25 octombrie 2011, Comisia Europeană a anunţat o revizuire generală a normelor UE de combatere a drogurilor ilegale, în special a noilor substanţe psihoactive care imită efectele unor droguri periculoase, precum ecstasy sau cocaina, şi care constituie o problemă din ce în ce mai gravă. Este aşteptată o propunere legislativă în cursul anului 2013.

În 2012, UE a identificat un număr record de 73 de astfel de substanţe, faţă de 24 în 2009. Aceste droguri sunt tot mai frecvent disponibile pe internet şi s-au răspândit rapid în multe state membre, care se confruntă cu dificultăţi în prevenirea vânzării lor.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru din 2011, noile substanţe care imită efectele unor droguri ilegale sunt tot mai populare, 5 % dintre tinerii europeni declarând că au consumat asemenea substanţe. Cele mai mari procente se înregistrează în Irlanda (16 %), urmată de Polonia (9 %), Letonia (9 %), Regatul Unit (8 %) şi Luxemburg (7 %). Sondajul Eurobarometru a arătat că, în toate cele 27 de state membre ale UE, marea majoritate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani sunt pentru interzicerea acestor substanţe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor