Europarlamentari socialişti cer Comisiei Europene acţiuni ferme împotriva Londrei în problema circulaţiei românilor
Corina Creţu a iniţiat o scrisoare dechisă prin care liderii europarlamentarilor socialişti cer preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, acţiuni ferme împotriva intenţiei Londrei de a menţine restricţiile pe piaţa muncii pentru români şi bulgari.
Scrisoarea vicepreşedintelui Grupului Socialist din Parlamentul European este cosemnată de Hannes Swoboda, liderul europarlamentarilor socialişti, şi de şefii delegaţiilor socialiste, română şi bulgară, din Parlamentul European, Cătălin Ivan şi Ivailo Kalfin.
Europarlamentarii socialişti solicită Comisiei Europene să ia toate măsurile posibile pentru a evita încălcarea de către autorităţile de la Londra a tratatelor europene, care prevăd dreptul la liberă angajare în toate statele UE pentru români şi bulgari, cel târziu de la 1 ianuarie 2014. „Sunt revoltătoare şi îngrijorătoare atât campania de denigrare şi instigările la încălcarea normelor europene, cât mai ales poziţiile tot mai tranşante ale unor membri ai guvernului britanic pe această temă. Vom continua toate demersurile posibile pentru a garanta ridicarea, în acest an, a restricţiilor la angajare pentru cetăţenii români, în toate cele 27 de ţări ale Uniunii”, a subliniat europarlamentarul Corina Creţu.
Vicepreşedintele socialist a precizat că procedura de infringement iniţiată de comisarul Viviane Reding împotriva Marii Britanii - în legătură cu durata procedurii de emitere a documentelor de rezidenţă pentru lucrătorii români şi bulgari - reprezintă un avertisment al Executivului comunitar privind riscurile nerespectării prevederilor europene referitoare la libera circulaţie în UE.
„Deşi 2013 a fost declarat Anul European al Cetăţenilor, ne confruntăm cu riscul ca locuitorii celor mai recente membre ale Uniunii Europene să nu se bucure de toate drepturile ce le revin conform tratatelor de aderare. Mai mult, valul de declaraţii ostile din ultima vreme, în special din Marea Britanie, tinde să-i stigmatizeze pe cetăţenii celor două ţări ca fiind europeni de categoria a doua, invocându-se un pretins pericol pentru echilibrul social prin simpla exercitare a drepturilor fundamentale la liberă circulaţie şi muncă”, se arată în scrisoarea deschisă adresată preşedintelui Barroso.
Liderii europarlamentarilor socialişi, reuniţ la Trieste, au criticat falsele argumente pe care se bazeazăapelurile la încălcarea legislaţiei europene, în condiţiile în care Comisia Europeană a constatat, în repetate rânduri, impactul pozitiv al liberei circulaţii a forţei de muncă din România şi Bulgaria.
CE a trimis o scrisoare miniştrilor Muncii şi Internelor din România în care anunţă că a lansat un infringement împotriva Marii Britanii, ca urmare a faptului că nu acordă acelaşi drept de rezidenţă românilor şi bulgarilor precum altor cetăţeni europeni, potrivit unui document obţinut de NewsIn.
„Am lansat într-adevăr o procedură de infringement împotriva Marii Britanii pentru a ne asigura de corecta transpunere şi implementare a regulilor europene privind libera circulaţie. Una dintre problemele ridicate vizează faptul că Marea Britanie nu emite în primele 12 luni aceleaşi documente de rezidenţă muncitorilor din România şi Bulgaria ca celor din alte ţări europene”, se arată în scrisoarea trimisă autorităţilor române de comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding.
Comisarul notează faptul că Bruxelles-ul permite Marii Britanii să menţină restricţiile temporare, dar Comisia Europeană avertizează că românii şi bulgarii care deţin un loc de muncă au „aceleaşi drepturi de rezidenţă ca alţi muncitori UE şi trebuie să li se elibereze documentele corespunzătoare de rezidenţă”.
Într-un răspuns transmis în 24 iulie 2012, autorităţile britanice au indicat că vor respecta opinia Comisiei Europene şi vor face în scurt timp schimbările legislative necesare.
Totodată, Viviane Reding transmite autorităţilor române faptul că CE derulează o altă investigaţie în legătură cu durata procedurilor privind emiterea documentelor de rezidenţă pentru muncitorii români şi bulgari de către autorităţile britanice.
Procedura de infringement a fost lansată după ce Comisia Europeană a primit, în ianuarie 2012, mai multe plângeri individuale în acest sens. Bruxelles-ul a informat Londra că nu există niciun motiv pentru derogarea de la termenul stabilit de Directiva 2004/38(EC privind eliberarea imediată a certificatelor de înregistrare pentru cetăţenii europeni şi a cerut autorităţilor britanice să verifice dacă timpul de aşteptare pentru români şi bulgari respectă legea europeană.
În replică, Guvernl britanic a informat, în aprilie 2012, că termenul din Directiva 2004/38)EC nu se aplică românilor şi bulgarilor întrucât lor nu trebuie să li se emită aceleaşi certificate de înregistrare ca muncitorilor din alte state UE.
De la începutul anului, presa şi opinia publică din Marea Britanie dezbat subiectul ridicării restricţiilor pe piaţa muncii pentru români şi bulgari de la 1 ianuarie 2014. Deşi autorităţile nu au publicat estimări oficiale privind numărul de români şi bulgari care ar urma să-şi caute un loc de muncă în Marea Britanie, există temeri că aceştia vor veni în număr mare.
Există informaţii că Ministerul de Interne caută modalităţi pentru a restrânge accesul imigranţilor europeni la sistemul de beneficii, iar mai mulţi politicieni, inclusiv din cadrul conservatorilor, vorbesc despre menţinerea restricţiilor, chiar dacă asta înseamnă o încălcare a regulilor europene.
Pe de altă parte, românii aflaţi în Marea Britanie, în special studenţii, se plâng de faptul că trebuie să aştepte mai mult decât alţi europeni pentru eliberarea permiselor de muncă.
De altfel, Ministerul de Externe a făcut demersuri pe lângă autorităţile britanice şi pe lângă Comisia Europeană pentru a semnala situaţia studenţilor români din Marea Britanie, care reclamă durata mare pentru eliberarea permiselor de muncă.
Totodată, Ambasada României la Londra a făcut „demersuri repetate pe lângă autorităţile britanice competente, parlamentari inclusiv, primind asigurări că situaţia va fi îmbunătăţită până la sfârşitul anului 2012. MAE monitorizează cu atenţie situaţia şi va continua dialogul cu autorităţile britanice pentru a se asigura că procesul de emitere al certificatelor de înregistrare pentru cetăţenii români este conform prevederilor europene în vigoare”, preciza MAE la 9 ianuarie, la solicitarea NewsIn.