Andrei Ivantoc, nemultumit de situatia actuala din Republica Moldova
Andrei Ivantoc este penultimul detinut din grupul Ilascu. El a fost eliberat dupa 15 ani de detentie de catre autoritatile separatiste transnistrene. La Tighina, unde el a fost adus pentru a fi predat autoritatilor moldovene, Andrei Ivantoc a coborat din masina si a fugit in directia opusa fata de cea in care il asteptau, dupa bariere, toti cei veniti sa-l intampine.
A fost lovit de fortele de securitate transnistrene. Potrivit jurnalistilor, Ivantoc si-a motivat gestul prin refuzul de a semna, la iesirea din masina, angajamentul de a nu intra niciodata in Transnistria, sub amenintarea unei noi arestari.
Ultimul detinut din grupul Ilascu, Tudor Petrov Popa, va fi eliberat probabil astazi, la Cosnita, pe Nistru.
Eliberat sambata din inchisoare, Ivantoc a plecat duminica sa-si viziteze mama aflata in satul Opaci Causeni din Republica Moldova. Potrivit declaratiilor sale si ale sotiei, Evdochia Ivantoc, el a intentionat sa faca acest lucru inca de la parasirea inchisorii. El a fost predat insa cu forta reprezentantilor Chisinaului, care l-au transportat la domiciliul sau, ceea ce explica in parte incidentul petrecut la Tighina.
Conform unor surse apropiate familiei Ivantoc, el a acuzat ca a fost batut inaintea parasirii inchisorii, deoarece a vrut sa-si ia lucrurile personale. De asemenea, potrivit acelorasi surse, Andrei Ivantoc s-a aratat nemultumit de situatia actuala din Republica Moldova si de starea limbii romane, constatand neindeplinirea idealurilor pentru care a luptat si s-a sacrificat.
Comunicat al Ministerului de Externe privind eliberarea lui Andrei Ivantoc
Ministerul de Externe considera ca eliberarea lui Andrei Ivantoc dintr-o detentie ilegala este un gest tardiv si constituie o sfidare la adresa eforturilor depuse de comunitatea internationala privind executarea unei decizii din 2004 a CEDO. Conform unui comunicat al ministerului, se asteapta eliberarea neintarziata si a lui Tudor Petrov-Popa, ultimul membru al grupului Ilascu, aflat in detentie ilegala.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca, la 8 iulie 2004, CEDO a pronuntat o hotarare prin care constata ilegalitatea detentiei cetatenilor romani Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa, de catre asa-zisele autoritati din Transnistria si solicita autoritatilor Republicii Moldova si Federatiei Ruse sa ia toate masurile necesare in vederea eliberarii imediate a acestora.
Romania si-a exprimat in mod activ preocuparea fata de situatia celor doi cetateni romani aflati in inchisorile transnistrene si a stimulat permanent organizatiile internationale pentru implicare in solutionarea acestui caz - se mai spune in comunicatul Ministerului Roman de Externe.
Comunicat al biroului Helsinki din Republica Moldova
Comitetul Helsinki in Republica Moldova considera ca regimul de la Tiraspol i-a aplicat lui Andrei Ivantoc un tratament degradant si inuman, incalcandu-i grav drepturile constitutionale si cere examinarea impartiala si independenta a acestui caz.
Potrivit unui comunicat al organizatiei dat publicitatii duminica 3 iunie la Chisinau, Andrei Invantoc, locuitor al Tiraspolului inca din 1985, inainte de instalarea actualului regim, a refuzat sa fie declarat "persona non grata" atunci cand la eliberare a fost anuntat ca va fi expluzat din "republica moldoveneasca nistreana".
Comitetul Helsinki subliniaza ca nici o instanta, nici macar judecata ad-hoc si neconstitutionala, care l-a condamnat la ani grei de detentie, nu a pronuntat vreo decizie referitoare la expulzarea lui Andrei Ivantoc sau declararea acestuia ca "persona non grata", privarea acestuia de domiciliu sau de dreptul de resedinta in Tiraspol.
Potrivit organizatiei, chiar si dupa 15 ani de detentie ilegala, regimul de la Tiraspol i-a aplicat lui Andrei Ivantoc la eliberare un tratament inuman, incalcandu-i mai multe drepturi, inclusiv demnitatea umana.
(Bazat pe stiri furnizate de RADOR)