Comisia Naţională pentru e-Transformare a aprobat portofoliul de e-servicii şi e-registre pentru anul 2012

R.Moldova: Comisia Naţională pentru e-Transformare, prezidată de premierul Vladimir Filat, a aprobat marţi în şedinţă portofoliul de e-servicii şi e-registre pentru anul 2012.
Tatiana Chiriac
09.02.2012

Comisia Naţională pentru e-Transformare, prezidată de premierul Vladimir Filat, a aprobat marţi în şedinţă portofoliul de e-servicii şi e-registre pentru anul 2012.

După cum relatează INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, portofoliul de e-servicii conţine programări on-line, sistemul de gestiune a documentelor şi înregistrărilor pentru autorităţile publice centrale, eliberări de acte, certificate şi autorizaţii şi e-raportare. E-serviciile de platformă vor fi utilizate de către toate autorităţile administraţiei publice centrale şi urmează a fi implementate prioritar în perioada 2012-2015.

E-serviciile sectoriale care urmează a fi implementate în 2012 sunt Registrul Comercial (Camera Înregistrării de Stat), acces activ la registrul bunurilor imobile, e-viza, factura fiscală electronică (etapa pilot), sistemul informaţional medical integrat spitalicesc, sistemul informaţional automatizat de asistenţă medicală primară şi sistemul informaţional de admitere online (grădiniţe şi universităţi).

În lista e-registrelor şi e-arhivelor 2012 sunt incluse digitalizarea arhivei Serviciului Stare Civilă, digitalizarea fişierului operativ al MAI (e-cazier 2), registrul de stat al controalelor, registrul producătorilor şi procesatorilor produselor de origine vegetală şi animală, registrul de licenţiere.

Directoarea Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a menţionat că în următoarele luni urmează să fie lansate servicii precum Portalul Guvernamental pentru Cetăţeni şi alte 4 e-servicii depunerea on-line a cererii pentru obţinerea Cazierului Juridic, înregistrarea on-line a angajaţilor la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), aplicarea online pentru licenţă, acte on-line pentru permisele de construcţie).

Potrivit celor spuse de Stela Mocanu, în 2010, Guvernul a lansat procesul de e-Transformare a Guvernării, pentru a spori transparenţa, a îmbunătăţi eficienţa Guvernului, furnizarea serviciilor publice şi combaterea corupţiei prin valorificarea potenţialului tehnologiilor informaţionale.

Tot în cadrul acestui proiect, Ministerul Finanţelor a publicat baza de date a Cheltuielilor Publice (BOOST) în mai 2011, astfel incât cetăţenii să poată urmări cât de eficient cheltuieşte Guvernul banii publici.

Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că urmează a fi alocate fonduri din bugetul de stat, dar să fie identificate şi alte surse financiare pentru implementarea proiectelor ce ţin de e-Guvernare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor