Comisia Naţională pentru e-Transformare a aprobat portofoliul de e-servicii şi e-registre pentru anul 2012
alte articole
Comisia Naţională pentru e-Transformare, prezidată de premierul Vladimir Filat, a aprobat marţi în şedinţă portofoliul de e-servicii şi e-registre pentru anul 2012.
După cum relatează INFOTAG cu referire la serviciul de presă al Guvernului, portofoliul de e-servicii conţine programări on-line, sistemul de gestiune a documentelor şi înregistrărilor pentru autorităţile publice centrale, eliberări de acte, certificate şi autorizaţii şi e-raportare. E-serviciile de platformă vor fi utilizate de către toate autorităţile administraţiei publice centrale şi urmează a fi implementate prioritar în perioada 2012-2015.
E-serviciile sectoriale care urmează a fi implementate în 2012 sunt Registrul Comercial (Camera Înregistrării de Stat), acces activ la registrul bunurilor imobile, e-viza, factura fiscală electronică (etapa pilot), sistemul informaţional medical integrat spitalicesc, sistemul informaţional automatizat de asistenţă medicală primară şi sistemul informaţional de admitere online (grădiniţe şi universităţi).
În lista e-registrelor şi e-arhivelor 2012 sunt incluse digitalizarea arhivei Serviciului Stare Civilă, digitalizarea fişierului operativ al MAI (e-cazier 2), registrul de stat al controalelor, registrul producătorilor şi procesatorilor produselor de origine vegetală şi animală, registrul de licenţiere.
Directoarea Centrului de Guvernare Electronică, Stela Mocan, a menţionat că în următoarele luni urmează să fie lansate servicii precum Portalul Guvernamental pentru Cetăţeni şi alte 4 e-servicii depunerea on-line a cererii pentru obţinerea Cazierului Juridic, înregistrarea on-line a angajaţilor la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), aplicarea online pentru licenţă, acte on-line pentru permisele de construcţie).
Potrivit celor spuse de Stela Mocanu, în 2010, Guvernul a lansat procesul de e-Transformare a Guvernării, pentru a spori transparenţa, a îmbunătăţi eficienţa Guvernului, furnizarea serviciilor publice şi combaterea corupţiei prin valorificarea potenţialului tehnologiilor informaţionale.
Tot în cadrul acestui proiect, Ministerul Finanţelor a publicat baza de date a Cheltuielilor Publice (BOOST) în mai 2011, astfel incât cetăţenii să poată urmări cât de eficient cheltuieşte Guvernul banii publici.
Prim-ministrul Vlad Filat a declarat că urmează a fi alocate fonduri din bugetul de stat, dar să fie identificate şi alte surse financiare pentru implementarea proiectelor ce ţin de e-Guvernare.