Comisia Europeană, reacţie promptă la scandalul mutării Ambasadei României din Israel
alte articole
Preşedintele Klaus Iohannis confirmă faptul că poziţia României rămâne neschimbată în privinţa amplasării ambasadei României din Israel, a reacţionat vineri, prin intermediul purtătorului său de cuvânt, Comisia Europeană, în contextul în care Guvernul Dăncilă vrea să forţeze mutarea misiunii diplomatice de la Tel Aviv la Ierusalim.
"Poziţia Uniunii Europene este bine cunoscută şi clară. În timp ce în presă am văzut informaţii care indică o astfel de mutare (a ambasadei României), notăm, în acelaşi timp, declaraţia preşedintelui României de astăzi, ce confirmă faptul că poziţia României rămâne neschimbată.
Uniunea Europeană sprijină cu fermitate soluţia celor două state, soluţie care ar trebui găsită prin discuţii directe între părţi, cu Ierusalimul ca viitoarea capitală a ambelor state. În conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU (478), delegaţia Uniunii Europene şi toate ambasadele statelor membre ale Uniunii Europene se află în Tel Aviv", a transmis purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, potrivit G4media.ro.
Reamintim că preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunţat, joi seară, la Antena 3, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.
"Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. (...) Ieri, într-adevăr, informaţia a ieşit, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană", a afirmat Dragnea.
Preşedintele Klaus Iohannis, care a criticat manevra Guvernului şi faptul că nu a fost consultat pe această temă, a subliniat că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, Iohannis nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers care poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. De asemenea, preşedintele reaminteşte că o decizie finală pe acest subiect revine, din punct de vedere constituţional, Preşedintelui României. Detalii aici.