Război Dragnea-Iohannis pe mutarea ambasadei României din Israel: Ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant!
alte articole
UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a precizat vineri, în urma unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu preşedintele Klaus Iohannis, că va purta discuţii privind relocarea Ambasadei României de la Tel Aviv la Ierusalim cu toate instituţiile, inclusiv cu şeful statului.
"Vă asigur că avem responsabilitate, avem discernământ şi că vom purta discuţii cu toate instituţiile. Nu pot să vă spun ce conţine acest momorandum, însă vă pot confirma că acest memorandum există şi că vom purta discuţii cu toate instituţiile, inclusiv cu domnul preşedinte", a declarat Viorica Dăncilă.
* * *
Preşedintele Iohannis a reacţionat prompt după ce liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat joi seară, la Antena 3, că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv.
Potrivit comunicatului Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele României nu a fost informat sau consultat în prealabil în legătură cu acest demers care poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. De asemenea, preşedintele reaminteşte că o decizie finală pe acest subiect revine, din punct de vedere constituţional, Preşedintelui României.
Redăm comunicatul Administraţiei prezidenţiale pe acest subiect:
"Cu privire la informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la intenţia Guvernului României de lansare a procesului de relocare a Ambasadei României din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, Administraţia Prezidenţială face următoarele precizări:
Preşedintele României nu a fost informat său consultat în prealabil în legătură cu acest demers. Administraţia Prezidenţială subliniază că această decizie nu are la bază evaluări solide şi cuprinzătoare. Un astfel de demers nu se poate face decât în urma unei analize de profunzime, care să ia în considerare toate consecinţele şi implicaţiile politice externe ale acestuia.
Preşedintele Klaus Iohannis consideră că iniţiativa Guvernului României poate reprezenta, eventual, cel mult începutul unui proces de evaluare în materie, care poate fi finalizat doar în momentul încheierii negocierilor privind Procesul de Pace din Orientul Mijlociu, în cadrul căruia statutul Ierusalimului reprezintă o temă centrală. Acest statut poate fi stabilit numai în urma încheierii unui acord direct şi final între părţi.
Preşedintele, în calitate de titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, în conformitate cu prevederile constituţionale, reiterează faptul că poziţia constantă a ţării noastre în ceea ce priveşte Procesul de Pace din Orientul Mijlociu rămâne neschimbată. Preşedintele Klaus Iohannis subliniază, din nou, necesitatea rezolvării juste şi de durată a conflictului israeliano-palestinian, prin implementarea „soluţiei celor două state”, Israel şi Palestina, care să coexiste în pace şi securitate, ca unică variantă viabilă şi capabilă să garanteze îndeplinirea aspiraţiilor părţilor.
Preşedintele României reafirmă faptul că poziţia ţării noastre faţă de statutul oraşului Ierusalim rămâne conformă cu cea stabilită prin rezoluţiile Consiliului de Securitate ONU şi Adunării Generale ONU în materie.
Administraţia Prezidenţială reaminteşte faptul că există o serie de rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU şi ale Adunării Generale a ONU prin care se solicită, printre altele, statelor membre ONU să se abţină să stabilească misiuni diplomatice în Ierusalim şi să intensifice eforturile internaţionale pentru o pace durabilă, cuprinzătoare şi justă în Orientul Mijlociu. Prin urmare, în această etapă, relocarea ambasadei României în Ierusalim ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional relevant.
Ţinând cont de toate aceste aspecte, Preşedintele Klaus Iohannis îndeamnă toţi factorii guvernamentali şi politici la responsabilitate şi discernământ în ceea ce priveşte deciziile majore de politică externă ale României, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranţei naţionale şi a cetăţenilor români. În acest sens, o astfel de decizie trebuie luată numai după consultarea şi cu avizul tuturor instituţiilor cu atribuţii în domeniul politicii externe şi al securităţii naţionale, decizia finală aparţinând, din punct de vedere constituţional, Preşedintelui României", transmite Administraţia Prezidenţială.
Reamintim că invitat joi seară la Antena 3, liderul PSD, Liviu Dragnea a anunţat că Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim.
"Acum ceva timp eu am spus că, din punctul meu de vedere, şi România, după anunţul administraţiei americane, trebuie să-şi mute ambasada din Israel, de la Tel Aviv, la Ierusalim. (...) Ieri, într-adevăr, informaţia a ieşit, Guvernul a adoptat un memorandum prin care se decide începerea procedurilor pentru mutarea efectivă a ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim. Poate părea un lucru puţin important. Are o valoare simbolică uriaşă acest gest al nostru, în primul rând o valoare simbolică pentru un stat care are o influenţă nemaipomenit de mare în lume, un stat, Israelul, cu care noi avem relaţii speciale de foarte mulţi ani, un stat în care sunt peste 500.000 de români care trăiesc acolo, are o valoare foarte mare pentru administraţia americană", a afirmat Dragnea, la ”Sinteza Zilei”.
Dragnea a mai atras atenţia că România este, practic, a doua ţară care face acest anunţ şi a opinat că mutarea ambasadei la Ierusalim poate aduce nişte beneficii pe termen scurt, mediu şi lung foarte mari pentru România şi "trebuie să folosim această şansă uriaşă şi această oportunitate uriaşă."