Comisia Europeană: Italia are dezechilibre economice excesive. Este un risc pentru zona euro

Bancnote de 500 de euro (Getty Images)
Andrei Popescu
27.02.2019

Economia Italiei se confruntă cu dezechilibre excesive, iar politicile guvernului înrăutăţesc situaţia, ceea ce reprezintă o ameninţare pentru alte ţări din zona euro, a susţinut miercuri Comisia Europeană, potrivit Reuters.

Totuşi, organul executiv al UE – care are sarcina de a analiza performanţa economică a fiecăreia dintre cele 28 de naţiuni membre şi de a avertiza în privinţa problemelor care pot să apară – a susţinut că va aştepta până va primi programul de reforme al Italiei în luna aprilie înainte de a lua măsuri.

“Italia este marcată de dezechilibre excesive. Datoria guvernamentală mare şi productivitatra scăzută implică riscuri cu relevanţă transfrontalieră, în contextul în care continuă să existe credite neperformante şi şomaj ridicat”, a susţinut Comisia.

Anul trecut, Italia a scăpat la limită de o procedură disciplinară a UE din cauza datoriei sale publice foarte mari care, pe baza normelor blocului, ar trebui să se reducă în fiecare an.

Într-un impas fără precedent, Comisia Europeană a respins în octombrie 2018 proiectul de buget iniţial propus pentru anul 2019 de coaliţia de guvernare eurosceptică şi populistă a Italiei, propunere care prevedea creşterea creditelor accesate pentru a acoperi promisiunile electorale.

Roma şi Comisia au ajuns în cele din urmă la un compromis privind deficitul italian, însă acesta s-a bazat pe o previziune de creştere economică de 1,2%. În februarie, Comisia a modificat previziunea la 0,2%.

Costurile îndatorării Italiei au crescut în cea de-a doua jumătate a anului trecut, investitorii devenind tot mai îngrijoraţi de creditele suplimentare necesare pentru finanţarea politicilor generoase, precum reducerea taxelor.

Comisia a susţinut că reformele italiene au stagnat anul trecut, iar unele, ca de exemplu reforma privind pensiile adoptată de guvernul precedent, chiar au fost anulate, acest lucru afectând sustenabilitatea finanţelor publice, productivitatea şi creşterea potenţială a PIB-ului.

Măsurile viitoare ale guvernului vor decide cât de mult se vor agrava dezechilibrele Italiei, a afirmat Comisia, adăugând că va decide ce măsuri va lua după ce guvernul din Roma va trimite în luna aprilie planurile de reforme.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor