Comisia Europeană e sătulă de Bulgaria şi şocată de România (presa sofiotă)

La cinci ani după aderarea României şi Bulgariei la UE, monitorizarea pe justiţie din partea Comisiei Europene va continua, scrie marţi cotidianul sofiot Trud.
Comisia Europeană, Bruxelles. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
17.07.2012

La cinci ani după aderarea României şi Bulgariei la UE, monitorizarea pe justiţie din partea Comisiei Europene va continua, scrie marţi cotidianul sofiot Trud. Ziarul afirmă că se află în posesia proiectelor rapoartelor elaborate de Comisie în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare din din care reiese că Bruxellesul încă nu are încredere în Bucureşti şi Sofia. Documentele, care sunt cuprinzătoare pentru ultimii cinci ani, urmează să fie publicate miercuri, iar concluzia principală este că CE s-a săturat de Bulgaria, care progresează prea încet, şi a fost şocată de ultimele evoluţii din România.

În timp ce Bulgaria continuă să prezinte deficienţe vechi, precum sistem judiciar nereformat, corupţia şi crima organizată nepedepsite, Bruxellesul este îngrijorat că România a încetat să se comporte ca o ţară democratică şi încalcă principii de bază ale UE, precum supremaţia legii şi separarea puterilor de stat, scrie ziarul. România este obiect al unor critici dure fără precedent din cauza încercării majorităţii social-democrate de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu şi de a modifica atribuţiile curţii constituţionale, notează Trud. Comisia Europeană mai afirmă că următorul raport pentru România va fi publicat la sfârşitul anului în curs, în timp ce în cazul Bulgariei, acesta va apărea la sfârşitul anului 2013 când Croaţia va fi deja membru.

Câteva afirmaţii la începutul raportului pentru România se deosebesc clar de cele din documentul pentru Bulgaria, scrie Trud.

'Activităţile recente ale guvernului român provoacă o îngrijorare serioasă în ceea ce priveşte nişte principii de bază. Există 'dubii serioase în cea ce priveşte angajamentul de a fi respectat sau de a fi înţeles conceptul supremaţiei legii'.

'Interferenţele politice în decizii judecătoreşti, subminarea curţii constituţionale, încălcarea unor proceduri stabilite, înlăturarea unor elemente ale controlului democratic pun sub semnul întrebării angajamentul guvernului de a respecta supremaţia legii şi supravegherea judiciară independentă. (...) Contradicţiile actuale reprezintă un risc serios pentru progresele atinse şi ridică întrebări în ceea ce priveşte viitorul reformelor', mai scrie ziarul sofiot, citând din proiectul de raport.

România şi Bulgaria s-au înecat în Dunăre, scriela rândul său ziarul Dnevnik, referindu-se tot la rapoartele pe justiţie. În loc să urce spre obiectivul eliminării monitorizării pe justiţie, cele două ţări au coborât din ce în ce mai mult în ultimele luni, afirmă publicaţia. În România cele mai multe critici au fost provocate de iniţiativa noului guvern de a-l suspenda pe preşedintele Traian Băsescu, iar în timp ce autorităţile bulgare se gândeau dacă să ceară sau nu desprinderea de Bucureşti, la Sofia a izbucnit un amplu scandal în domeniul justiţiei. Consiliul Suprem al Magistraturii a demis-o săptămâna trecută pe şefa Uniunii judecătorilor, Miroslava Todorova, care a fost unul dintre cei mai persistenţi critici ai politicii guvernului în domeniul justiţiei. Decizia Consiliului a stârnit un val de proteste în rândurile opoziţiei, judecătorilor şi societăţii civile. În apărarea dnei Todorova a sărit chiar şi preşedintele Rosen Plevneliev care cu această ocazie a intrat pentru prima dată într-o confruntare deschisă cu un membru al guvernului, şi anume cu ministrul de interne Ţvetan Ţvetanov.

În acest fel, Sofia a demonstrat foarte repede că nu este deloc pregătită pentru decuplarea de Bucureşti, într-un scenariu în care Mecanismul de Cooperare şi Verificare ar fi eliminat în cazul Bulgariei şi păstrat în cel al României, comentează Dnevnik.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor