Comisia Europeană cere României înăsprirea politicii fiscale, reforme şi accelerarea atragerii de fonduri europene

Comisia Europeana - sediu Bruxelles (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Ana Ion
19.06.2024

România se confruntă cu dezechilibre excesive şi un deficit bugetar prognozat la 6,9% din PIB (diferenţa dintre venituri şi cheltuieli), potrivit unui raport al Comisiei Europene.

Comisia cere României să înăsprească politica fiscală, ceea ce înseamnă fie eliminarea unora dintre facilităţile existente (scutiri de taxe şi impozite), fie introducerea de noi taxe şi impozite, fie creşterea unor taxe şi impozite, scrie G4Media.

De asemenea, Comisia Europeană cere României să facă reforme structurale şi să accelereze absorbţia fondurilor europene, inclusiv a banilor din PNRR.

Apelul vine în condiţiile în care România nu a încasat nici acum tranşa a 3-a din PNRR, deşi mai sunt doar doi ani şi jumătate din acest program.

Comisia Europeană mai recomandă României să prezinte un plan structural-fiscal pe termen mediu în timp util şi să adopte o înăsprire a politicii fiscale pentru a realiza o ajustare pe ansamblul acestui an, conform pachetului de primăvară din cadrul semestrului european 2024.

De asemenea, Executivul comunitar apreciază că, în 2025, în linie cu cerinţele modificate ale Pactului de stabilitate şi creştere, România trebuie să limiteze creşterea cheltuielilor nete la un nivel compatibil cu reducerea deficitului guvernamental general spre 3% din PIB şi să menţină datoria guvernamentală la un nivel prudent pe termen mediu, transmite Agerpres.

Comisia Europeană recomandă României accelerarea semnificativă a implementării programelor politicii de coeziune şi Planului de redresare şi rezilienţă, inclusiv capitolul RePowerEU, asigurând finalizarea reformelor şi a investiţiilor până în august 2026, prin garantarea guvernanţei eficiente şi întărirea capacităţii administrative.

În plus, România trebuie să se concentreze în continuare pe priorităţile convenite, luând măsuri pentru o mai bună rezolvare a necesităţilor legate de locuinţele sociale, serviciile sociale şi dezvoltarea zonelor urbane mai mici, în timp ce ia în considerare oportunităţile furnizate de Platforma „Tehnologii strategice pentru Europa” pentru îmbunătăţirea competitivităţii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor