Comercianţii cu amănuntul iau măsuri pentru a reduce cantitatea de deşeuri alimentare

Comercianţii cu amănuntul şi-au luat angajamentul să ia măsuri voluntare pentru prevenirea generării de deşeuri, în special a celor alimentare. Cu ocazia Forumului Comercianţilor cu Amănuntul care a avut loc pe 9 octombrie la Bruxelles, aceştia şi-au reafirmat convingerea că este necesar să se evolueze către o economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în ciuda situaţiei economice dificile.
(photos.com)
Epoch Times România
11.10.2012

Comercianţii cu amănuntul şi-au luat angajamentul să ia măsuri voluntare pentru prevenirea generării de deşeuri, în special a celor alimentare. Cu ocazia Forumului Comercianţilor cu Amănuntul care s-a ţinut în 9 octombrie la Bruxelles, aceştia şi-au reafirmat convingerea că este necesar să se evolueze către o economie mai eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor, în ciuda situaţiei economice dificile.

Cât despre obiectivele legate de sustenabilitate pe care şi le-au stabilit în unele domenii cheie în ultimii ani, cum ar fi cel de a vinde mai multe produse ecologice, comercianţii cu amănuntul au constatat progrese importante.

Comisarul pentru Mediu, Janez Potočnik a precizat: „Risipa de alimente are efecte negative, atât din punct de vedere economic, cât şi din punct de vedere moral. Din acest motiv, Comisia şi-a propus să reducă la jumătate cantitatea de deşeuri alimentare până în 2020. Comercianţii cu amănuntul intervin într-un moment crucial, adică atunci când consumatorii decid ce alimente să cumpere. Ei au un rol esenţial, sunt chiar responsabili de orientarea consumatorilor către alegeri mai sustenabile. Comercianţii cu amănuntul trebuie să dea un bun exemplu în crearea economiei ecologice prin adoptarea unor acţiuni progresive şi ambiţioase, chiar dacă acestea nu sunt uşor de realizat. Astăzi ei pornesc în direcţia cea bună, având ca obiectiv lupta contra deşeurilor alimentare”.

„Fiind cei mai mari comercianţi cu amănuntul din Europa, vom continua să inovăm la scara globală necesară pentru a asigura o economie mai ecologică. Ambiţia noastră este de a găsi o abordare comună a amprentei ecologice a produselor noastre. Astfel, vom putea ameliora funcţionarea lanţului de aprovizionare şi vom putea comunica şi mai eficient cu clienţii cu privire la sustenabilitatea produselor noastre”, a afirmat preşedintele European Retail Round Table, Dick Boer.

„Aceste exemple arată că, în pofida crizei, comercianţii cu amănuntul încurajează clienţii să opteze pentru un stil de viaţă mai sustenabil. Provocarea cu care se confrunta comercianţii cu amănuntul este de a face ca alegerea unui stil de viaţă sustenabil să fie una uşoară pentru clienţi. Acolo unde este posibil, vom fi alături de ei pentru a-i îndruma”, a menţionat Dame Lucy Neville-Rolfe, preşedintele EuroCommerce.

Evoluţia Forumului

Forumul comercianţilor cu amănuntul a fost lansat în martie 2009 ca platformă multipartită voluntară. Calitatea de membru poate fi obţinută de orice comerciant cu amănuntul care aderă la Retailers' Environmental Action Programme (REAP - Programul de acţiune pentru mediu al comercianţilor cu amănuntul), precum şi de orice organizaţie a societăţii civile. Forumul a fost instituit pentru a facilita dialogul dintre Comisia Europeană, comercianţi cu amănuntul şi principalele părţi interesate cu scopul de a asigura o mai bună înţelegere a măsurilor practice necesare promovării unui consum sustenabil.

Comercianţii cu amănuntul participanţi la forumul din 9 octombrie se angajează să întreprindă acţiuni specifice de protecţie a mediului pentru a contribui la un consum sustenabil şi la utilizarea eficientă a resurselor. Numărul de angajamente de mediu a crescut într-un an cu 30%, ajungând la peste 500. Acestea pot fi împărţite în 3 categorii: „ce vindem”, „cum vindem” şi „comunicare”.

În acest an, 19 membri ai forumului comercianţilor cu amănuntul şi-au prezentat propriile iniţiative privind deşeurile. Ei s-au angajat să deruleze campanii de sensibilizare privind deşeurile şi prevenirea şi reducerea generării de deşeuri alimentare. Această iniţiativă va completa politicile relevante ale UE privind deşeurile, astfel cum este prevăzut în foaia de parcurs către o Europa eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor. Obiectivele avute în vedere sunt, printre altele, reducerea la jumătate până în 2020 a deşeurilor alimentare, transformarea deşeurilorîn resurse şi eliminarea completă a aruncării resturilor la groapa de gunoi. Semnatarii iniţiativei vor prezenta un raport privind rezultatele obţinute la viitoarele reuniuni ale forumului comercianţilor cu amănuntul.

Angajamentele asumate de membrii forumului se concentrează din ce în ce mai mult pe furnizarea de produse mai sustenabile, cum ar fi fructe de mare şi textile din surse sustenabile, produse ecologice şi care provin din comerţ echitabil. Cu ocazia evenimentului anual din 2012, au fost puse în evidenţă o serie de realizări din domeniul bunelor practici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor